Još opasnosti

Zika virus izaziva razne deformacije kod djece

Lifestyle / Zdravlje | 02. 05. 2016. u 15:06 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zika virus mogao bi biti opasniji nego što se dosad mislilo, upozoravaju brazilski znanstvenici, a prenosi BBC.

Naime, oni smatraju kako je Zika virus odgovoran i za brojna druga vrlo teška neurološka oštećenja koja se pojavljuju kod djece jedne petine majki koje su se zarazile tim virusom. U određenim dijelovima Brazila širenje virusa je u opadanju, zahvaljujući novim otkrićima koja pomažu u spriječavanju širenja. Razvoj cjepiva ipak je još u samim počecima, dok se Zika i dalje širi.

Većina doktora i znanstvenika slaže se da postoji poveznica između Zika virusa i mikrocefalije zbog koje se djeca rađaju s premalim glavama te imaju problema s razvojem mozga.

Procijenjeno je kako će jedan posto žena koje su u trudnoći zarađene Zikom roditi djecu s mikrocefalijom, no istovremeno, brazilski liječnici za BBC su rekli kako će oko 20 posto trudnica zaraženih virusom nositi djecu koja će imati različita moždana oštećenja.

Studija koja je objavljena u New England Journal of Medicine navodi kako je 29 posto skenova napravljenih na ženama zaraženim Zikom ukazalo na razne deformacije djece u maternici.

Zika Virus uzrokuje mikrocefaliju zbog koje se djeca rađaju s malenom glavom i tijekom trudnoće njihov se mozak ne može normalno razvijati. Obujam njihove glave prilikom rođenja iznosi između 31.5 i 32 centimetara, a ovim virusom godišnje je zaraženo 25 tisuća djece u Americi.

Smrt od virusa je rijetka, a samo jedan od petero zaraženih razvije simptome kao što su groznica, konjuktivitis, glavobolja, bol u kostima te osip.

Kopirati
Drag cursor here to close