Svečano otvaranje

''Zeleni polumjesec u BiH'' započeo s radom i u Mostaru

Sci-Tech / Flash | 18. 09. 2015. u 13:56 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Ministarstva obrazovanja i znanosti Federacije BiH i Zelenog polumjeseca (Yesilay) u BiH, danas je u prostorijama Nastavničkog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru upriličen svečani prijam za 10 sudionika projekta "Study perr education week in Instanbul", koji su prošli obuku za provedbu edukacije o zdravom stilu života.

Time je, uz potpisivanje ugovora sa federalnim Ministarstvom, Zeleni polumjesec započeo s radom u Mostaru i regiji Hercegovina, javlja Anadolu Agency.

''Zeleni polumjesec je nevladina organizacija koja je nešto novo u BiH, što nosi vrlo zdrave ideje i aktivnosti u budućnosti, i tiču se zdravstveno edukativnih aktivnosti koje se neminovno moraju ostvarivati u sklopu redovitog obrazovanja'', kazala je federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović, nakon što je sa predstavnikom Zelenog polumjeseca u BiH Redžom Čauševićem potpisala ugovor o suradnji.

Prije nego što je potpisala ugovor, Dilberović je posjetila središnji ured ove nevladine organizacije u Istanbulu kako bi se upoznala s njihovim radom, pa je kazala da je ponosna da BiH ima pomoć jedne ovako respektabilne organizacije koja se zalaže za edukaciju mladih na kojima svijet i ostaje.

Zeleni polumjesec u svijetu je veoma poznata i priznata organizacija koja je od 30-ih godina prošlog stoljeća utemeljena u Turskoj. Tada je bila u statusu nevladine organizacije, a sada je jedna od prestižnijih i vladinih organizacija u toj zemlji. Sve škole su uključene u program koji provode o zaštiti mladih, prije svega, pa onda i svih građana u borbi protiv različitih vidova ovisnosti, droge, duhana, alkohola, tehnologije, brze hrane i tako dalje.

''Imaju vrlo znanstveno razrađene planove i programe za ovu edukaciju, koje su izradili najbolji svjetski stručnjaci. Ja se toplo nadam da ćemo i u BiH prepoznati važnost ovoga programa", kazala je ministrica Dilberović.

Za početak rada u regiji Hercegovina već su obuku prošla dva profesora i osam učenika, a da se radi o značajnom projektu govori podatak da ga je podržao UNICEF.

''Posebno mi je zadovoljstvo i čast što je UNICEF bio dio cijele ove priče da smo danas ovdje skupa sa gostima i sudionicima sa ovog studijskog putovanja i da službeno proslavimo ovaj trenutak", kazala je voditeljica programa za zdravstvo i rani dječji rast i razvoj UNICEF BiH Selena Bajraktarević.

''Čast mi je danas sudjelovati na jednoj zaista prelijepoj svečanosti koja ima karakter početka rada Zelenog polumjeseca u regiji Hercegovina, točnije u Mostaru. Ja sam zaista izuzetno sretan da mogu pružiti priliku mladim ljudima, jer kao sveučilišni profesor stalno sam tužan što moji studenti ne pronalaze svoje angažmane, a ovo je jedna sjajna prilika da svoja znanja i vještine mogu provoditi posebno u jednom području koje je rak-rana bh. društva, to su razne vrste ovisnosti. Imamo sreću da koristimo iskustva duga 95 godina u Republici Turskoj", kazao je predstavnik Zelenog polumjeseca BiH Redžo Čaušević.

Uvjeren je da će rad Zelenog polumjeseca u BiH biti plodonosan, a tome kako kaže svjedoče svakodnevni pozivi osnovnih škola koje pokazuju interes za suradnju s njima, jer najbolje mladima svijest o štetnosti cigareta, alkohola, droge ili tehnologije mogu probuditi njihovi vršnjaci, što je i metoda rada ove organizacije.

''Naš sljedeći korak je da na tu temu organiziramo jedan veliki skup u Srebrenici gdje smo 11. srpnja otvorili regionalni ured za Republiku Srpsku. To će biti regionalna konferencija koja će okupiti zemlje u kojima postoji Zeleni polumjesec, a to su Albanija, Kosovo, Srbija, Crna Gora i BiH", pojasnio je Čaušević.

Cilj Zelenog polumjeseca je otvoriti ured u svakoj županiji u FBiH i preko škola emitirati pozitivna iskustva koja su stekli.

''Spremamo veliki projekt koji će se zvati 'Državni program prevencije od ovisnosti', koji će se narednih pet godina provoditi kroz pet aktivnosti, a to su borba protiv ovisnosti od alkohola, cigareta, droge, igara na sreću i informacijskih tehnologija“, kazao je Čaušević, navodeći kako će se putem ovoga projekta po prvi put doći i do nekih službenih podataka o broju ovisnika u BiH .

Kopirati
Drag cursor here to close