Testiranje reaktivnosti

Zdravstvo: Uveden TILT test

Sci-Tech / Flash | 25. 01. 2015. u 10:26 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zdravstveni sistem Republike Srpske uvedena je nova usluga - testiranje reaktivnosti pacijenata na nagibnom stolu (TILT test), koji se primjenjuje kod pacijenata kojima nisu razjašnjeni uzroci nastanka gubitka svijesti i vrtoglavica, priopćeno je danas iz Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.

"Zahvaljujući uvođenju TILT testa pacijenti sa ovim simptomima više neće morati da se upućuju na skupe preglede, poput CT-a glave, magnetne rezonance mozga, EEG-a, holtera, EKG-a, a također, izbjeći će se nepotrebne hospitalizacije pacijenata", navodi se u priopćenju kojeg prenosi Srna.

Iz Fonda ističu da će pacijenti sa navedenim zdravstvenim problemima za ovu uslugu plaćati samo participaciju, dok su ranije, do uspostavljanja konačne dijagnoze, morali da rade više dijagnostičkih pretraga i da izdvajaju više novca.

"Pacijenti sa ovim zdravstvenim poteškoćama zahtijevaju detaljnu neurološku i kardiološku obradu, pa samim tim 'crpe' ogromna sredstva iz zdravstvenog sistema u nedostatku jeftinije i adekvatnije dijagnostičke metode. To više neće biti slučaj, zahvaljujući ovoj novini u zdravstvenom sistemu Srpske", navodi se u priopćenju.

Za sada će ova usluga osiguranim osobama Fonda zdravstvenog osiguranja biti pružana u zdravstvenoj ustanovi "Dr. Arar" u Banja Luci.

"Međutim, i sve druge zdravstvene ustanove koje sa Fondom imaju potpisan ugovor, ukoliko imaju potreban kadar i opremu, mogu ovu uslugu da pružaju osiguranim osobama", navodi se u priopćenju. TILT test je nova usluga koja je uvedena u zdrastveni sistem i koju će Fond financirati za osigurane osobe.

Kopirati
Drag cursor here to close