Nevjerojatna presuda

Zbog vrijeđanja vladajućih struktura na Twitteru dobio 10 godina zatvora

Sci-Tech / Flash | 27. 05. 2015. u 11:11 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Društvene mreže su sve češće i intenzivnije pod paskom vlada diljem svijeta, sigurnosnih agencija, potencijalnih poslodavaca, stoga treba iznimno paziti što se objavljuje, ovaj radikalni potez je najbolji dokaz.

Medijske i ostale slobode, među koje spada i izražavanje osobnog mišljenja, pa makar to bilo i virtualnim putem, na internetu, ionako su poprilično relativan pojam, prenosi Zimo.co.

O tome kako je popriličan broj pojedinaca sam sebi naštetio kod traženja novog zaposlenja ili na postojećem radnom mjestu dosta se pisalo, činjenica je kako neki ljudi jednostavno "zaborave uključiti mozak", nesvjesni kako će njihovu objavu možda pročitati i oni koji mogu odlučivati o njihovoj sudbini.

Ipak, sve je to dječja igra prema onome što se dogodilo stanovitom Ahmadu Abdullahu Al Wahdiju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

I dok ta zemlja uglavnom figurira kao poželjna destinacija za zaposlenje, zbog svog ogromnog prosperiteta i nebrojenim mogućnostima za napredovanje, rigidan stav vladajućih struktura nešto je o čemu se i te kako mora voditi računa.

Spomenuti stanovnik UAE najbolje je osjetio na svojoj koži kako vlada percipira kritiku na svoj račun. Naime, Ahmad Abdullah Al Wahdi je često na Twitteru objavljivao kritičke objave usmjerene prema vladi, što se vlastodršcima nije svidjelo, pa je nesretnik završio na sudu.

Presuda vrhovnog suda u Abu Dhabiju je, blago rečeno, šokantna, jer je Ahmad dobio kaznu od - deset godina zatvora!? Cijelo desetljeće života provesti će iza rešetaka, jer se, eto, usudio "blatiti" vladajuće, što je u mnogim zemljama koje prakticiriraju takozvanu razvijenu demokraciju dopušteno, iako je uvijek relativno opasno.

No, ovakve stvari su ipak pomalo nevjerojatne u današnje vrijeme, ali u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koliko god bogati, blještavi i razvijeni bili, očigledno vladaju pravila iz nekih davnih vremena.

Ahmad Abdullah Al Wahdi će tako u zatvor, svi njegovi korisnički računi na društvenim mrežama su promptno ugašeni, a policija je zaplijenila i sve dokumente koje su pronašli na njegovim računalima, javlja Zimo.co.

Bez obzira što zvuči nevjerojatno, i u današnje vrijeme je moguće otputovati s Twittera ravno u zatvor.

Kopirati
Drag cursor here to close