Dijalog za budućnost

Završena predavanja 'Obrazovanje za mir' u Mostaru, Stocu, Trebinju i Nevesinju

Sci-Tech / Flash | 25. 05. 2015. u 16:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenici iz pet hercegovačkih srednjih škola prisustvovali su predavanjima pod nazivom „Obrazovanje za mir“, koja su bila organizovana u proteklih sedam dana. Predavanja su dio aktivnosti projekta PRO|TOK (Pro-tolerancija, pro-obrazovanje, pro-kultura) koji SPKD Prosvjeta Mostar provodi u suradnji sa Nastavničkim fakultetom Univerziteta „Džemal Bijedić“ u sklopu projekta Dijalog za budućnost, koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partrnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Krajnji cilj ovog projekta je doprinijeti dijalogu i širenju mira kroz interkulturalno obrazovanje i proaktivnu suradnju učenika/ca i studenata/ica različitih etničkih zajednica iz ruralnih i urbanih sredina, izgradnji povjerenja i uvažavanju različitosti, te prevazilaženju segregacije u postojećem obrazovnom sustavu.

Škole koje sudjeluju u projektu su: Gimnazija „Jovan Dučić” Trebinje , Druga Gimnazija Mostar, Srednja medicinska škola Mostar, Srednja škola Stolac, Srednjoškolski centar „Aleksa Šantić” Nevesinje. Nastavak aktivnosti slijedi već u srpnju kada će petnaest učenika iz ovih škola pohađati Kreativnu školu u Ćorovića kući koju će voditi kolege predavači sa Nastavničkog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“.

Projekt će biti okončan u listopadu Festivalom prosvjete, kulture i umjetnosti, točnije posjetom svih učenika Mostaru i Univerzitetu Džemal Bijedić gdje će se održati radionice, predavanja, prezentacije i koncert, te će ovaj festival biti prilika da se učenici upoznaju i druže s vršnjacima iz drugih škola.

Kopirati
Drag cursor here to close