Sigurnosni propusti

Zašto Pokémon Go želi pristup vašem Google računu i ima li razloga za brigu?

Sci-Tech / Flash | 14. 07. 2016. u 10:37 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I dok veliki broj vaših prijatelja pretražuje grad u potrazi za Pokémonima koje još nisu uhvatili s druge strane planete stižu vijesti o sigurnosnim propustima koji su vezani za Google račun, neophodan da bi se profil igrača kreirao.

Prema pisanju stranih medija, igrači koji se na iOS uređajima ulogiraju u igru putem svog Google naloga automatski dopuštaju servisu pristup Gmail-u i mogućnost čitanja pojedinačnih email poruka, kao i njihovo slanje.

Prilikom pristupnog procesa Pokémon Go ni u jednom trenutku ne obavještava korisnika o ovim namjerama, a Internet se usijao do te mjere da su pojedini korisnici (vidno paranoični) počeli da šire priče o tome kako je ovo savršen alat kojim nas Vlada želi kontrolirati, piše Netokracija.rs

Reakcije na potencijalne sigurnosne probleme ubrzo su stigle i iz kompanije Google čiji su predstavnici izjavili kako potpuni pristup Google računu treba biti rezerviran isključivo za one aplikacije kojima korisnici najviše vjeruju (poput recimo Google Maps servisa), te drugih sustavnih aplikacija koje se mogu naći na tablet i na desktop uređjima.

Iz studija Niantic Labs ubrzo je stigao odgovor da aplikacija na iOS uređajima pristupa isključivo osnovnim podacima korisnika kao što su ime i email adresa, te da drugi podaci vezani uz račun nisu prikupljeni od kada je igra lansirana, što je potvrdio i sam Google.

Predstavnici ovog gaming studija dalje navode kako će sigurnosni propusti biti brzo riješeni, ali i da će Google spustiti pristup Pokémon Go aplikaciji na bazični nivo, uvjeravajući korisnike kako druge akcije sa njihove strane (poput brisanja igre ili ukidanja pristupa aplikaciji) nisu potrebne.

Ipak, sa činjenicom koliko je igra 'zarazna', postavlja se pitanje je li produktivnost na poslu ujedno i najveća žrtva koja je zahvaćena novim svjetskim fenomenom. Prema mišljenju mnogih to je svakako slučaj, no daleko od toga da je ovo prvi hit koji je zavladao Internetom i nestao poslije samo nekoliko tjedana.

To će vam najbolje potvrditi Flappy Bird.

Kopirati
Drag cursor here to close