25. rujna

Započni lančanu reakciju: Jeste li spremni za 'Europsku noć istraživača'?

Sci-Tech / Flash | 24. 09. 2015. u 12:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak, 25. rujna s početkom u 17 sati u Mostaru se po drugi put održava "Europska noć istraživača" u organizaciji Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru. Mostar se tako drugu godinu za redom pridružuje događaju koji se odvija u preko 300 gradova i 30 zemalja Europe.

Ovogodišnji slogan Noći istraživača je "Započni lančanu reakciju", a osnovni cilj je da se javnosti približi posao istraživača, kao i da se omogući bolje razumijevanje njihovog doprinosa društvu, priopćeno je iz Koledža ujedinjenog svijeta.

Također, Noć istraživača treba omogućiti mladima da razmotre znanstvenu karijeru kao jednu od opcija za budući poziv, ali i da doprinese globalnom unaprjeđenju radne sredine istraživača u Europi. Program će se u Mostaru održavati na više lokacija, a počinje u 17 sati na Španjolskom trgu svečanim otvaranjem, gdje će se prisutnima obratiti federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović i direktorica Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru Valentina Mindoljević.

Posjetitelje na Španjolskom trgu očekuje EU info pult, te demonstracija vodenih raketa, simulacije arheološkog nalazišta, kao i veseli eksperimenti i predavanja koja će se održati u zgradi Gimnazije Mostar. Prije samog otvaranja, s početkom u 13 sati, u prostorijama Cinestara Mostar posjetitelji će i ove godine imati priliku nazočiti interesantnim predavanjima iz astronomije te simulaciji planetarija.

U Centru za tehničku kulturu od 17 do 19 sati održat će se prezentacije iz robotike i modeliranja, dok će gradski park i ove godine biti mjesto CSI simulacije od 18 do 19 sati. Istodobno će ispred Mepas Malla biti predstavljeni različiti znanstveni projekti i istraživanja, te ispitivanje kvalitete vode na lokaciji platoa ispod Starog mosta.

Na Građevinskom fakultetu Univerziteta "Džemal Bijedić" posjetitelji će biti u mogućnosti pratiti demonstraciju laboratorijskog ispitivanja od 17 do 19 sati. Vesela Noć istraživača završava znanstvenom zabavom u 21 sat u OKC-u "Abrašević".

Više informacija i detaljan program može se pronaći na internetskim stranicama.

Kopirati
Drag cursor here to close