Zdravo jedi, zdravo rasti

Zabrinjavajuće brojke: U Federaciji BiH 16% školske djece nikada ne doručkuje

Sci-Tech / Flash | 15. 04. 2014. u 11:40 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Program ''Zdravo jedi, zdravo rasti'' svečano je promoviran danas u Sarajevu, kao integrirani, intersektorski program federalnih ministarstava obrazovanja i znanosti i zdravstva te Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, koji je usmjeren ka unapređenju zdravlja djece predškolskog i školskog uzrasta. Na skupu je također prezentirana inicijativa Svjetske zdravstvene organizacije „Odgojno-obrazovne ustanove – prijatelji zdrave ishrane“, kao i načini njene implementacije u Federaciji Bosne i Hercegovine. 

U okviru svečanog otvaranja skupa prisutnima su se obratili: federalni ministar obrazovanja i znanosti Damir Mašić, federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Željko Ler i predstavnica UNICEF-a u BiH Florence Bauer.

Ministar Mašić skrenuo je pažnju na činjenicu da je naša zemlja, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, dosegnula 53,9% kada je u pitanju stopa smrtnosti od bolesti vezanih za nepravilnu ishranu. 


- Također, među romskom djecom pothranjenost je prisutna u visokim postotcima -  24%, dok je, s druge strane, 17% djece ispod pet godina u FBiH prekomjerno teško, 16% školske djece nikada ne doručkuje, voće konzumira svakodnevno samo 55,8%, a povrće 45,8% djece, zbog čega je neophodno snažno integrirano djelovanje u ovoj oblasti kako bi se to preveniralo i spriječilo“, kazao je ministar Mašić, izrazivši uvjerenje da će provedba ovog programa biti osnova za pravilan i slobodan izbor koji ne smije imati alternativu – izbor da se živi zdravo, u sigurnom i poticajnom okruženju. 

- Program je, prije svega, baziran na teorijskoj i praktičnoj obuci djece, roditelja, javnosti i profesionalaca o značaju zdrave ishrane, a temelji se na činjenici da svako dijete, bez obzira na društveno-ekonomski status obitelji iz koje dolaze, kao i etničku pripadnost, ima pravo na jednako zdrav početak u životu. Stoga, odgojno-obrazovne ustanove predstavljaju idealan okvir za omogućavanje kvalitetnog početka za svako dijete osiguranjem adekvatne prehrane i razvojem zdravih prehrambenih navika”, naglasio je ministar Mašić te dodao da trenutno u ovom Programu sudjeluje šest predškolskih ustanova iz Federacije BiH, i to: „Dječiji grad“ Sarajevo, Dječiji vrtić „Bihać“,Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje „Zenica“, Vrtić „Naše dijete“ iz Tuzle; Dječiji vrtić „Čapljina“ i Vrtić „Sunce“ iz Goražda. 

Cilj je da se, pored već odabranih, i druge zainteresirane odgojno-obrazovne ustanove upoznaju sa inicijativom „Odgojno-obrazovne ustanove – prijatelji zdrave ishrane“ te sa načinom njene implementacije i mogućnostima širenja na području cijele Federacije Bosne i Hercegovine. 

Inače, koordinator Programa je Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, a aktivnosti će se realizirati u saradnji sa UNICEF-om BiH, Fedralnim ministarstvom zdravstva, Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH, Udruženjem kuhara BiH, Project Hope BiH, te odgojno-obrazovnim ustanovama iz Federacije BiH. 

Nakon realizacije Prve faze Programa, posvećene predškolskim odgojno-obrazovanim ustanovama, planira se nastavak Programa u osnovnim i srednjim školama Federacije BiH, te organizacija različitih natjecanja o temi zdrave ishrane.

Kopirati
Drag cursor here to close