šok za FBI

Za neke od najopasnijih hakerskih napada osumnjičen je '16-godišnji štreber'

Sci-Tech / Internet | 13. 02. 2016. u 16:34 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom posljednjih mjeseci na udaru hakera našao se šef CIA-e, Ministarstvo domovinske sigurnosti, Bijela kuća i FBI te su se hakeri uspjeli dokopati brojnih mailova i privatnih podataka koje su downloadali sa servera.

Ovi su napadi i krađa osjetljivih podataka bili ne samo iznimno opasni za američke tajne službe, već predstavljaju i veliku sramotu za CIA-u i FBI, zbog čega su se u istragu i potragu za ovim hakerom, odnosno hakerima uključili najveći stručnjaci za cyber sigurnost koji su predviđali brzo rješavanje ovog slučaja.

No, prema informacijama CNN-a, istraga se odužila te je tek nakon višemjesečne istrage u Engleskoj uhićena osoba za koju sumnjaju da stoji iza ovih napada te su se u FBI-u šokirali kada su saznali tko je 'zloglasni' haker koji je pristupio privatnim mailovima nekih od najmoćnijih ljudi SAD-a.

Naime, riječ je o '16-godišnjem štreberu' (u hakerskom svijetu poznatiji kao 'Cracka') koji je do sada fantastično skrivao tragove svog djelovanja te je on navodno na čelu hakerske grupe nazvane 'Crackas With Attitude' (CWA) koja je preuzela odgovornost za dio tih napada.

Na stranici Motherboard tvrde kako su u srijedu razgovarali s ovim mladićem koji je pušten na uvjetnu slobodu nakon što je u utorak proveo sedam sati u zatvoru tijekom kojih je odbio odgovarati s istražiteljima, a iako su mu oduzeti svi elektronički uređaji, on je još u srijedu navečer mogao komunicirati putem interneta (koristio je rođakov prijenosnik), no nakon toga više nje odgovarao na novinarske upite.

''Nevin sam dok mi se ne dokaže krivica pa nemam razloga za brigu'', rekao je ovaj mladić čije ime nije objavljeno, a FBI i englesku policiju optužio je rekavši da mu 'pokušavaju uništiti život'. Hakeri iz CWA s kojima su novinari Motherboarda razgovarali kažu kako ih uhićenje dva njihova člana (početkom tjedna policija je razgovarala s još jednim članom ove hakerske grupe) neće zaustaviti, već da će nastaviti s još jačim napadima. Također, oni sumnjaju kako je Cracka uhićen jer ga je netko odao, a zabrinuti su kako bi policija uskoro i njima mogla pokucati na vrata.

Kopirati
Drag cursor here to close