Najezda Kineza

Xiaomi predstavio pametni TV

Sci-Tech / Flash | 26. 03. 2015. u 21:45 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U iznimno kratko vrijeme kineska kompanija Xiaomi osvojila je korisnike (ali i tržište) pametnih telefona te je postala najvrjednija startup kompanija na svijetu čija vrijednost iznosi više od 40 milijardi dolara.

Prošle su godine na ograničenom broju tržišta na kojima su njihovi telefoni dostupni isporučili više od 60 milijuna smartphonea, dok su planovi za ovu godinu još ambiciozniji (šef Lei Jun prvotno je najavio isporuku čak sto milijuna pametnih telefona, dok je na nedavnoj konferenciji rekao da očekuje između 80 i 100 milijuna isporučenih smartphonea u 2015.), a dosadašnji veliki uspjeh Xiaomi temelji na kombinaciji kvalitete i niske cijene svojih uređaja.

No, osim pametnih telefona i tableta, ova kineska kompanija u ponudi ima i druge gadgete – nedavno su predstavili konkurenta GoPro kamerama, a sada su najavili Mi TV 2 televizor u kojem su također primijenili sličnu formulu kao i s telefonima, odnosno ponudili su kvalitetan hardver s niskom cijenom.

Dijagonala ekrana (riječ je o Sharpovom ekranu) njihovog televizora iznosi 40 inča, pokreće ga Cortex-A9 četverojezgreni 1,45GHz procesor, ima 1,5GB RAM-a i 8GB flash memorije, a radi na MIUI TV operativnom sustavu koji je baziran na Googleovom Androidu.

Ovaj TV pokretat će većinu najpopularnijih video formata (FLV, MOV, AVI, MKV, MP4 itd.) te će se na njemu moći igrati video igre, a treba istaknuti da je na najtanjem dijelu Mi TV 2 tanak samo 14,5 mm.

Ipak, ono što najviše privlači pažnju vezano uz ovaj uređaj jest njegova cijena koja, preračunata u dolare, iznosi samo oko 320 dolara.

Xiaomi je prošlog mjeseca najavio kako će tijekom ove godine početi s prodajom svojih proizvoda u SAD-u, pri čemu su napomenuli da među proizvodima dostupnim u toj zemlji neće biti pametni telefoni i tableti, a sigurno je da bi TV s ovakvim karakteristikama i cijenom privukao veliki broj korisnika.

Kopirati
Drag cursor here to close