Visoko obrazovanje

WUS Austria obilježava 20 godina rada u BiH

Sci-Tech / Flash | 21. 10. 2014. u 17:09 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

WUS Austria u Bosni i Hercegovini u četvrtak će obilježiti 20 godina rada. Svečanost povodom ove značajne godišnjice održat će se u veleposlanstvu Republike Austrije u 18 sati u nazočnosti veleposlanika Austrije Martina Pammera, rektora i prorektora svih javnih sveučilišta u BiH te drugih uzvanika.

Povijest WUS Austria u BiH kao i ulogu ove organizacije u pomoći visokom obrazovanju pojasnio je Dino Mujkić predstavnik WUS Austria.

Kako objašnjava Mujkić “World University Service (WUS) Austria je politički nezavisna, nevladina organizacija s osnovnim ciljem podrške promociji ljudskih prava u oblasti obrazovanja.

„Nakon svog osnivanja 1983. Godine WUS Austria radi na provedbi projekata u Južnoj Africi, Srednjoj i Centralnoj Americi. Od 1991. godine s početkom ratova na Balkanu, WUS Austria je prva organizacija koja je prepoznala potrebu zaštite ljudskih prava u obrazovanju i uključuje se u pomoć nastavnom osoblju i studentima s ratno ugroženih područja. Prva se pomoć pruža studentima koji su utočište našli u Austriji. Ubrzo nakon toga, pomoć koju WUS Austria pruža je usmjerena na sva sveučilišta s Balkana.

1994 . godine WUS Austria otvara ured u Sarajevu i počinje kampanju pomoći sarajevskom sveučilištu. U to vrijeme, a zahvaljujući prof. dr. Wolgangu Benedeku, WUS Austria prikuplja novčanu i humanitarnu pomoć za studente i nastavno osoblje Univerziteta u Sarajevu.

Pomoć WUS Austria u BiH je zasnovana na humanitarnoj pomoći, razvoju infrastrukture i obnove sveučilišta u BiH, podrške projektima koji imaju za cilj provedbu Bolonjskog procesa, razvoju sustava osiguranja kvalitete i uspostavu kriterija za kvalitetu studijskih programa 1., 2. i 3. ciklusa.

Od tada pa do danas, kada se obilježava 20 godina rada WUS Austria u BiH, u suradnji sa svim javnim sveučlištima u BiH, WUS Austria osigurava oko 20 milijuna eura u razvojne projekte visokog obrazovanja u BiH, odražava preko 70 raznih skupova, konferencija i seminara, pokreće inicijative za izmjene nastavnih planova i programa, uspostavu sustava osiguranja kvalitete u visokom obrazovanju, podrška Agenciji za visoko obrazovanje i osiguranje kvalitete u BiH, uspostavlja Centre za ljudska prava u Sarajevu i Banjoj Luci, uspostavlja ACCESS Centar Sarajevo i pomaže u provedbi velikog broja značajnih projekata u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close