Nadolazeća verzija

Windows Phone se mijenja iz temelja

Sci-Tech / Flash | 20. 06. 2012. u 21:56 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako je i bilo najavljeno, Microsoft je objavio detalje o Windowsima Phone 8. Objavljene informacije odnose se na platformu, a ne na novosti za krajnje korisnike, no i ovako ih ima poveći broj, te jasno ukazuju na smjer kojim Microsoft kreće.

Windows Phone se mijenja iz temelja. U novoj verziji koristit će se NT kernel, isti onaj koji se koristi u Windowsima 8. Prednosti ovog pristupa su višestruke, a među najvećima je to da će proizvođači razvijati drivere samo jednom za sve uređaje koje misle isporučivati s Windowsima.

Osim toga, olakšan je razvoj Metro aplikacija za Windowse 8 i Windows Phone 8 – na prezentaciji je u više navrata demonstrirano kako su kompanije u vrlo kratkom vremenu, mjerenom u danima, uspjele portati aplikacije s Windowsa 8 na Windows Phone 8.

Zajedno s novim kernelom dolazi još pogodnosti – podrška za višejezgrene procesore, enkripciju podataka, memorijske kartice, te poboljšanja koja će Windows Phone uređaje približiti poslovnom svijetu.

Pored današnje WVGA rezolucije, WP8 će podržavati i rezolucije WXGA i 720p. Uvodi se podrška za NFC, a prikazano je nekoliko vrlo zanimljivih primjena ove tehnologije bežične komunikacije na malim udaljenostima.

Tehnologija se može koristiti za sparivanje u multiplayer igrama, za čitanje informacija s raznih medija s podrškom za NFC, te za jednostavnu razmjenu informacija između uređaja prislanjanjem jednog na drugi.

Posebna priča je Microsoftov Wallet koji u suštini integrira i Googleov i Appleov pristup, a za plaćanje će moći iskoristiti nezavisne servise koji će se integrirati u OS.

Velika novost koja će privući razvijatelje aplikacija, posebice grafički naprednih igara, je mogućnost korištenja nativnog koda i DirectX-a. Svih 100.000 postojećih aplikacija danas dostupnih na platformi, bez preinaka će raditi i na Windowsima Phone 8. Izgled početnog ekrana je promijenjen, a moguće će biti podešavati veličinu „pločica“ – postojat će malene, srednje i velike s prikazom adekvatne količine informacija.

Skype i ostali VoIP servisi bit će integrirani duboko u OS, a funkcionirat će kao i normalni pozivi preko mreža mobilnih operatera. Nokia Maps će se standardno koristiti umjesto Bing Mapsa, stiže i Internet Explorer 10, a nadogradnje će se ubuduće isporučivati bez potrebe za spajanjem mobitela na računalo.

Ipak, nije sve tako ružičasto za postojeće korisnike Windows Phone uređaja. Naime, nadogradnja današnjih uređaja neće biti moguća na Windows Phone 8. Umjesto toga, Microsoft će ponuditi Windows Phone 7.8 koji bi vizualno trebao izgledati jednako kao i WP8.

Dakako, kako većina novosti u novom OS-u iskorištava prednosti koje donosi novi hardver (veća rezoucija, NFC, višejezgrenost…) nije bilo ni za očekivati da će vlasnici uređaja današnje generacije dobiti sve funkcionalnosti koje donosi Windows Phone 8.

Sve ovo uživo ćemo moći vidjeti „na jesen“. Ako nas pitate – jedva čekamo.

Kopirati
Drag cursor here to close