FinFisher

WikiLeaks: Obavještajci u BiH nabavili softver za online špijuniranje

Sci-Tech / Flash | 16. 09. 2014. u 09:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) Bosne i Hercegovine platila je više od 800.000 KM za softver koji služi za online špijuniranje, a represivne vlade širom svijeta ga najčešće koriste za praćenje disidenata, aktivista i novinara, objavio je portal Radiosarajevo.ba.

Nepoznati haker preuzeo je podatke od firme Gamma koja je kreirala softver za online špijuniranje koji se naziva FinFisher. Taj softver firma Gamma prodaje isključivo vladama, a među državama kojima je prodala softver se našla i Bosna i Hercegovina, navodi Radio Sarajevo, a ovi podaci objavljeni su na stranici WikiLeaks.

U podacima koji su dostupni vidi se da je licencu kupila OSA. Licence su, inače, vremenski ograničene. Tako je za FinFly USB 16. ožujka 2013. godine plaćeno 4.620 eura, a licenca je istekla 22. ožujka 2014. godine.

Za softver FinSpy je istog datuma plaćeno 202.200 eura. Licenca je istekla 22. ožujka 2014. godine, ali je obnovljena za dodatnih 202.200 eura te je aktivna do 22. ožujka 2015. godine.

 

Zanimljivo je, navodi sarajevski radio, vidjeti i prepisku između osoblja SIPA-e i osoblja za podršku firme Gamma. Poruke su slane krajem svibnja, odnosno u vrijeme kad je naša država bila pogođena jakim poplavama.

Mashable se također pozabavio ovim kontroverznim softverom nakon objave zemalja koje ga koriste na WikiLeaksu. Mada nije moguće identificirati sve korisnike koji su kupili licence, zemlje koje su potvrđene su Australija, Bahrein, Bangladeš, Belgija, Estonija, Nizozemska, Italija, Južna Afrika, Mađarska, Mongolija, Nigerija, Pakistan, Singapur, Slovačka, Katar, Vijetnam i Bosna i Hercegovina.

Softver je široj javnosti postao poznat 2011. godine kada je otkriveno da su ga represivni režimi širom svijeta koristili kako bi špijunirali disidente, aktiviste, odvjetnike, novinare...

Obavještajno-sigurnosna agencije nije željela komentirati izvještaj.

Kopirati
Drag cursor here to close