Kampanja

WHO: Širenje hepatitisa treba zaustaviti smanjenjem upotrebe injekcije

Sci-Tech / Flash | 28. 07. 2017. u 06:35 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brojni novi slučajevi hepatitisa mogli bi se spriječiti kad bi bolnice smanjile upotrebu injekcija koje pridonose širenju te bolesti, izvijestila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Ta UN-ova agencija je uoči sutrašnjeg obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv hepatitisa pokrenula kampanju protiv često nepotrebne upotrebe injekcija.

Po podacima WHO-a svake se godine zaraženim iglicama i transfuzijskom opremom virusom hepatitisa zarazi gotovo dva milijuna ljudi, a na isti se način HIV-om inficira oko 34.000 ljudi.

U gotovo 70 posto slučajeva upotreba injekcije u terapiji u potpunosti je nepotrebna ili se može zamijeniti lijekovima koji se uzimaju oralnim putem, stoji u priopćenju WHO-a.

Najpogođeniji Egipat

Jedna od zemalja koje su najpogođenije ovim problemom je Egipat, rekla je stručnjakinja WHO-a Lisa Hedman.

"Razne vrste injekcijskih igala puno se puta koriste kod različitih pacijenata, omogućujući širenje hepatitisa C koji je potom teško držati pod kontrolom", kazala je.

Oprema za jednokratnu uporabu

U sklopu kampanje WHO od zdravstvenih vlasti traži da započnu s korištenjem opreme za jednokratnu upotrebu, pri čemu će zdravstveni radnici biti zaštićeni od potencijalne zaraze.

WHO želi i da pacijenti postanu svjesni rizika te da od liječnika zatraže lijek koji će uzeti oralnim putem umjesto u injekcijskoj otopini.

"To je odgovornost svih nas i zato od svih tražimo da budu na oprezu", rekla je Hedman.

Po zadnjim podacima WHO-a u 2015. u svijetu je zabilježeno 325 milijuna ljudi koji žive s kroničnim hepatitisom, a iste je godine od bolesti jetre koja se razvije kao posljedica hepatitisa umrlo oko 1,3 milijuna ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close