Nema preporuka

WHO nije zabranio putovanja zbog širenja ebole

Sci-Tech / Flash | 31. 07. 2014. u 10:27 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nije objavila preporuku za bilo kakve restrikcije putovanja niti zatvaranje granica zbog širenja epidemije ebole, priopćila je u četvrtak Međunarodna asocijacija za zrakoplovni prijevoz (IATA).

U priopćenju IATA-e se navodi da bi, ukoliko bi se putnik s virusom ebole nalazio u nekom zrakoplov, te predstavljalo mali rizik za ostale putnike, prenosi agencija Reuters.

Po podacima WHO, ebola je do sada odnijela 672 ljudska života u zemljama zapadne Afrike - Liberiji, Gvineji i Sijera Leoneu.

Ebola je hemoragična groznica za koju nema lijeka ni cjepiva, a njeni simptomi su jaka groznica, bolovi u mišićima, povraćanje, dijareja, a u nekim slučajevima otkazivanje pojedinih organa i nezaustavljivo vanjsko i unutrašnje krvarenje.

Vjeruje se da su nositelji ebole neke životinje koje se love za hranu, naročito slijepi miševi. Među ljudima ebola se širi dodirom s tjelesnim tečnostima oboljelog, uključujući i znoj, navode agencije.

Bolest se prvi put pojavila 1976. godine u DR Kongu i dobila je ime po jednoj lokalnoj rijeci, podsjeća agencija Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close