Donacija za istraživanja

Washington izdvaja dodatnih 88 milijuna dolara za borbu protiv virusa ebole

Sci-Tech / Flash | 15. 09. 2014. u 17:08 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki Kongres bi trebao ovoga tjedna odobriti deblokiranje dodatnih 88 milijuna dolara (68 milijuna eura) za borbu protiv virusa ebole u zapadnoj Africi, što će biti 250 milijuna dolara doprinosa Sjedinjenih Američkih Država.

Američki predsjednik Barack Obama, koji je napravio ovaj zahtjev Kongresu, trebao bi prezentirati svoj akcijski plan u utorak tijekom posjete Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u Atlanti, rekli su u ponedjeljak američki dužnosnici.

''Za ebolu će biti dodatnih sredstava. Tražena sredstva će biti deblokirana'', izjavio je proteklog tjedna Hal Rogers, predsjednik Komisije koja vrši superviziju savezne potrošnje u predstavničkom domu.

Točan datum nije još definitivno utvrđen.

Ova sredstva će biti posvećena istraživanjima tretmana i vakcina, ali i slanja ljekara, stručnjaka i medicinskog materijala u zemlje pogođene virusom, precizirano je iz istih izvora.

''Dali smo puno sredstava, ali to nije dovoljno'', precizirala je u Wall Street Lournalu savjetnica predsjednika Obame za borbu protiv terorizma Lisa Monaco.

Predsjednik je, kako je kazala, napravio ambiciozniju strategiju, a detalje će dati u utorak.

Američki predsjednik je izjavio prije sedam dana da će Sjedinjene Američke Države poslati i vojna sredstva, od kojih su jedinice za uspostavljanja karantena, da bi se pomoglo pogođenim zemljama u borbi protiv virusa.

Od ove godine, Pentagon nije dao nijedan toliki projekt, osim poljske bolnice kapaciteta 25 kreveta koji treba biti upućen u Liberiju.

Obama planira tražiti financijska sredstva i nabavku opreme i medicinskog osoblja na summitu šefova država u Ujedinjenim narodima sljedećeg tjedna, da bi se napravio plan pojačane međunarodne borbe.

Virus, protiv kojeg ne postoji nikakav tretman ni vakcina, je uzrokovao smrt 2.400 osoba, prema posljednjem bilansu Svjetske zdravstvene organizacije. On je pogodio posebno Gvineju, Liberiju i Siera Leone.

Kopirati
Drag cursor here to close