Širenje bolesti

Vukmir: Mala šansa da ebola stigne u BiH

Lifestyle / Zdravlje | 30. 08. 2014. u 08:10 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Specijalist epidemiolog u Instutu za javno zdravstvo Republike Srpske Nina Rodić-Vukmir ističe da brojne analize Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da postoji veoma mali rizik da se virus ebole prenese u Srpsku i BiH.

Ona u intervjuu za Srnu kaže da je veoma nizak rizik transmisije virusa na zrakoplovnim letovima iz zemalja pogođenih ebolom, jer se virus ne prenosi respiratornim putem.

U slučaju da se kod osobe koja je pod zdravstvenim nadzorom razviju simptomi bolesti, nikako ne treba tražiti zdravstvenu pomoć ili da samoinicijativno otići liječniku, već je dužna pozovati liječnika pod čijim je nadzorom i da ga obavijesti o tome.

S obzirom da ebola nije respiratorno virusno oboljenje, odnosno da se u svakodnevnom kontaktu virus ne prenosi, ne postoje specifične grupe stanovništva pod posebnim rizikom, piše Srna.

Osobe koje imaju povećan rizik od zaraze ovim virusom jesu osobe koje putuju u zemlje pogođene ebolom. To se često odnosi na volontere humanitarnih organizacija i misionare određenih krišćanskih zajednica.

Takođe, tu su i druge osobe koja borave i kreću se među oboljelima, kao što su vojska, policija, organi uprave, vjerski službenici i slično.

Kopirati
Drag cursor here to close