Nedodirljivi gigant

Vrijednost Applea premašila 700 milijardi dolara

Sci-Tech / Flash | 28. 11. 2014. u 09:09 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Tim Cook preuzeo Apple, cijena dionica ove kompanije neko je vrijeme vrtoglavo rasla da bi u vrlo kratkom roku potonula – neki su tržišni analitičari prvotni rast nazvali 'efektom Stevea Jobsa', odnosno smatrali su da je vrijednost kompanije rasla zbog svih stvari koje je Jobs ranije pripremio, dok su nakon velikog pada vrijednosti zaključili kako Cook jednostavno nije dorastao ovom poslu i ne može voditi Apple jednako dobro kao i njegov osnivač.

No, kroz cijelo to vrijeme Tim Cook nije dizao paniku oko situacije te se prilagodio novim trendovima na tržištu (poput pametnih telefona s velikim ekranima i phableta) – kada je vidio da s jeftinijim iPhoneom nisu postigli očekivani uspjeh (navodno će sljedeće godine prekinuti proizvodnju modela 5C), ove je godine predstavio iPhone 6 s 4,7 inčnim ekranom i (skuplji) Appleov phablet iPhone 6 Plus koji su u jako kratkom vremenu pokorili tržište, prenosi Zimo.co.

Uspjeh s novim modelima iPhonea odrazio se i na tržišnu vrijednost kompanije koja je početkom tjedna prvi puta premašila 700 milijardi dolara, a na The Wall Street Journalu nakon ovih fantastičnih rezultata komentirali su kako Apple trenutno vodi bitku protiv samog sebe i u toj bitci pobjeđuje.

Kolika je dominacija Cookove kompanije najbolje govori podatak o sljedećim najvrjednijim kompanijama na svijetu, Exxon Mobilu i Microsoftu čija tržišna vrijednost iznosi 405 i 392 milijarde dolara.

Ovi podaci predstavljaju veliku pobjedu Tima Cooka jer je od njegovog preuzimanja Applea cijena dionica porasla za 136 posto, odnosno više od 50 posto samo tijekom ove godine.

S obzirom da smo trenutno u 'blagdanskom kvartalu', odnosno u razdoblju kada je zbog blagdana najveća potrošnja, tržišni analitičari očekuju da će do kraja ove godine Apple ostvariti još bolje rezultate te će tržišna vrijednost rasti i dalje, piše Zimo.co.

Inače, od izlaska Applea na burzu krajem 1980. ukupna vrijednost kompanije povećana je više od 50,000 posto, dok je cijena dionice porasla za više od 23,100 posto, a nevjerojatan je podatak da je vrijednost Apple danas veća od vrijednosti Googlea, Samsunga, BlackBerrya, HTC-a, Lenova, HP-a, Cirrus Logica, SanDiska, Sonya, Broadcoma i Pandore – zajedno.

Kopirati
Drag cursor here to close