Obnova

Vlada HNŽ-a pomaže škole: Za opremanje učionica i dvorana dva milijuna KM

Sci-Tech / Flash | 07. 02. 2017. u 11:51 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skori završetak nekoliko značajnih infrastrukturnih objekata, rješavanje radno-pravnog statusa uposlenih u prosvjeti, stipendiranje i sufinanciranje smještaja studenata, te značajna izdvajanja u oblasti visokog obrazovanja potvrda su kako je obrazovanje u samom vrhu prioriteta Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

Obnova i „utopljavanje“ školskih objekata - za što je u 2016. godini izdvojeno 5,2 milijuna KM, a u ovoj godini planirano oko 2 milijuna KM - opremanje učionica i školskih športskih dvorana, samo su dio ulaganja Vlade u školsku infrastrukturu kojom se žele poboljšati uvjeti boravka i rada učenika i djelatnika, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Uz poduzete mjere koje se odnose na uvjete rada, kao i rješavanje tehnološkog viška i radno-pravnog statusa 130 prosvjetnih djelatnika, nezaobilazna je uloga Vlade i u financiranju i sufinanciranju prijevoza učenika osnovnih škola. Naime, izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda, Vlada je u cijelosti preuzela financiranje prijevoza učenika za koje godišnje treba izdvojiti više od 3 milijuna KM. U 2016. godini općinama je, osim sredstava koja im pripadaju izmjenom Zakona, dodatno putem granta na ime prijevoza uplaćeno 781.500,00 KM

Također, u Proračunu za 2017. godinu planirano je 1,5 milijuna KM grant sredstava koja, uz oko 1,5 milijun KM koje će općine prihodovati temeljem izmijenjenog Zakona o pripadnosti javnih prihoda, čine ukupno 3 milijuna KM koje Vlada izdvaja za prijevoz učenika.

Kopirati
Drag cursor here to close