Potrebne promjene

Vlada HBŽ-a: Zdravstvena oblast najveći problem

Sci-Tech / Flash | 17. 09. 2015. u 16:22 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Hercegbosanske županije(HBŽ) danas je održala sjednicu tijekom koje je istaknuto kako je zdravstvena oblast najveći problem u toj županiji, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade.

Istaknuto je kako je zdravstvo, uvjetno rečeno, atomizirano i svaka zdravstvena ustanova i institucija živi sama za sebe, te kako tu oblast treba uključiti u sektorske promjene koje bi dovele do reorganizacije.

Raspravljano je i o načinima nadilaženja financijskih problema u zdravstvenim ustanovama i izmirenju doprinosa utvrđenih do konca prošle godine za zdravstveno osiguranje i doprinose za neuposlene.

Vlada je zadužila Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije da u suradnji sa zdravstvenim ustanovama s područja Županije nastavi rješavanje financijskih problema u spomenutim ustanovama.

Vlada je donijela Odluku kojom se odobrava isplata dijela naknade za korištenje godišnjeg odmora-regresa korisnika proračuna Hercegbosanske županije za 2015. godinu u visini 50 posto planiranog regresa za tekuću godinu u iznosu od 210,00 KM.

Ostatak naknade za korištenje godišnjeg odmora - regresa bit će isplaćen do kraja fiskalne 2015. godine, ako bude sredstava u Proračunu, o čemu će Vlada donijeti posebnu odluku.

Iz spomenute Odluke se izuzimaju predsjednik Vlade i ministri u Vladi HBŽ-a koji su se odrekli naknade za korištenje godišnjeg odmora - regresa.

Članovi Vlade donijeli su i Odluku o raspodjeli sredstava iz programa utroška sredstava "Transfer udrugama građana" utvrđenog Proračunom Hercegbosanske županije za 2015. godinu u Ministarstvu rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih. Prema toj Odluci 13 udruga za predložene programe dobit će ukupno 30.000,00 KM. Na temelju Odluke odobrena su financijska sredstva u iznosu od 11.970,00 KM Ministarstvu znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije za sponzoriranje maturalnih večeri srednjih škola Hercegbosanske županije u školskoj 2014/2015. godini.

Razmatrana je i Informacija o izradi integralne strategije razvoja Hercegbosanske županije od 2014. do 2020. godine. Tijekom rasprave istaknuto je kako je veliki problem razvoja županije neizražena strategija razvitka županije u zadnjih 20 godina.

Na današnjoj sjednici Vlada je razmatrala i Informaciju o početku školske 2015-2016 godine u Hercegbosanskoj županiji. U podnošenju Informacije i raspravi ponovno se nametnula nužnost reorganizacije obrazovanja posebice u osnovnom školstvu na području Županije.

U toj Informaciji Vlada je upoznata i s predstojećom procedurom donošenja Pedagoških standarda u osnovnom i srednjem obrazovanju na prostorima županije.

Kopirati
Drag cursor here to close