Kome je do znanja

Vlada gluha: Sarajevski Univerzitet ide u štrajk

Sci-Tech / Znanost | 18. 08. 2014. u 10:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Sindikata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) profesor Berko Zečević potvrdio je za Agenciju Fena da je štrajk članica UNSA koji je zakazan za 8. rujna u 8.00 sati, sudeći po dosadašnjoj nespremnosti Vlade Kantona Sarajevo na suradnju s predstavnicima Univerziteta, izvjestan.

Međutim, kako navodi Zečević, štrajk ne bi trebao značajno utjecati na upise i ispitne rokove koji će biti prolongirani.

Zečević ističe da se Sindikat UNSA već dva puta pismeno obraćao Vladi Kantona Sarajevo kako bi zajednički riješili problem. Također je bilo pokušaja i da se zajednički sjedne i razgovara, prije svega, o ključnom problemu, a to je nepostojanje kolektivnog ugovora.

Kako nije došlo do odziva predstavnika Vlade Kantona Sarajevo, održano je jedno arbitražno ročište prošlog tjedna, na kojem nije bilo predstavnika Vlade Kantona. Iduće ročište zakazano je za utorak 19. kolovoza.

Inače Sindikat UNSA je prije šest godina uspio da postigne dogovor s tadašnjim sazivom Vlade Kantona Sarajevo o pitanju kolektivnog ugovora, ali do realizacije toga nije nikad došlo.

'' Vlada nam sad pokušava uplatiti dvije plaće kako bi smirila situaciju,ali to ne rješava problem'', kaže Zečević za kojeg je to tek "šminka koja bi trebala da umiri univerzitetske radnike", a koji su tek prije desetak dana dobili svibanjsku plaću.

Kako kaže Zečević, za njega je porazno da jedna Vlada (u ovom slučaju Kantona Sarajevo), znači dio vlasti u državi, ne poštuje vlastite zakone.

Problemi s kojima se sreću univerzitetski kadrovi Univerziteta u Sarajevu, između ostalog su ekonomska nesigurnost, neredovne isplate plaća, nemogućnost primanja mladih kadrova, neizjednačenost njihovih plaća s plaćama ostalih proračunskih korisnika, (za istu složenost posla primanja iz budžeta su za oko 20 posto manja).

Sindikat UNSA već šest godina traži da s Vladom Kantona potpiše kolektivni ugovor kako bi se ova najstarija obrazovna institucija u BiH financirala iz proračuna, a ne putem ''grant'' sredstava, kako je dosad bila praksa.

Inače, Sindikat UNSA broji 15 fakulteta i akademija.

Kopirati
Drag cursor here to close