Kina

Više od 15 tisuća uhićenih: Počela je operacija ''Čisti internet''

Sci-Tech / Flash | 24. 08. 2015. u 06:13 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina je u srpnju pokrenula operaciju 'Čisti internet' s ciljem poboljšanja sigurnosti na internetu, uhićenja i razbijanja brojnih bandi cyber kriminalaca.

Do sada je istraženo oko 7,400 slučajeva cyber napada u Kini koja većinom uključuju hakiranje i krađu osobnih i financijskih podataka, a u službenom priopćenju ministarstva javne sigurnosti objavljeni su podaci vezani uz deset istraga – o cyber napadima na telekome, krađu financijskih informacija putem spam SMS-ova, lažnim online platformama za investiranje itd.

Inače, Kina je poznata po svojoj cenzuri interneta i 'velikom firewallu' s kojim država kontrolira i regulira, odnosno blokira strane internetske stranice i društvene mreže, dok s interneta redovito uklanja negativne komentare i tekstove protiv vlade, javlja Zimo.co.

Također, u Kini je na snazi i zakon prema kojem se svi blogeri moraju registrirati i na internetu koristiti prava imena kako bi stalno bili pod nadzorom države.

Iako pokušavaju povećati sigurnost internetskih korisnika, mnogi (ponajviše Amerikanci) često optužuju upravo kinesku vladu, odnosno hakere povezane s njima za velike cyber napade na američke vladine, korporativne i vojne ciljeve, prvenstveno u svrhu špijunaže.

Iako iz Pekinga odbacuju ove optužbe te često napominju kako su upravo oni velika žrtva cyber napada, brojni mediji više su puta pisali o misterioznoj Jedinici 61398 kojom navodno upravlja kineska vojska i koja je zaslužna za brojne hakerske napade na vojne i civilne ciljeve u SAD-u i drugim zemljama.

Kopirati
Drag cursor here to close