Online seniori

Više od 1.200 osoba treće životne dobi u BiH učit će osnove informatičke pismenosti

Sci-Tech / Flash | 17. 06. 2015. u 11:21 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osobe treće životne dobi, korisnici usluga Gerontološkog centra u Sarajevu, počele su ulaziti u svijet informacijskih tehnologija. Naredni mjesec njih oko 600 pohađat će sate u okviru Projekta ''Online seniori''.

Američka trgovačka komora u Bosni i Hercegovini sa članicama, kompanijama Telemach, Microsoft, i projektom Market Makers koji podržava vlada Švicarske počela je realizaciju projekta povećanja digitalne pismenosti kod osoba treće životne dobi u BiH.

Projekt će pružiti osobama starijim od 50 godina da bez ikakvih troškova usvajaju znanja iz informatike, a osim u Sarajevu bit će realiziran u Mostaru i Zenici. Planirano je da kroz projektne aktivnosti prođe 1.200 osoba.

Direktorica Američke trgovačke komore u BiH Violeta Čibukčić danas je u Sarajevu, povodom početka projektih aktivnosti, kazala da se radi o jednom veoma značajnom projektu te da je poznavanje digitalnih tehnologija od velike koristi za kvalitetan život u trećem dobu.

Pojasnila je da će sudionici biti educirani da koriste elektronsku poštu te neke popularne aplikacije. Usluge mogu koristiti i osobe koje nisu korisnici centara u gradovima u kojim projekt bude realiziran.

Uime Microsofta Elena Kovačević je kazala da su oni donirali softver za Gerontološki centar i osigurali microsoft student partnere koji će držati treninge.

Studenti su kreirali posebnu skriptu uz pomoć koje će održavati module za edukaciju seniora. Skripta je prilagođena njima, da se na što lakši način približe tehnologijama.

''To i jeste naša poruka, da su informacijske tehnologije dostupne svima'', istaknula je Kovačević.

Realizaciju projekta podržalo je i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u BiH, čiji je predstavnik za ekonomsko-komercijalna pitanja Matthew Fullerton pohvalio ideju.

Kazao je da značaj projekta leži i u povezanosti, suradnji javnog i privatnog partnerstva. Pozvao je i druge kompanije u BiH da se priključe i da rade na ovakvim projektima jer je bitno da uvijek budu na raspolaganju zajednici.

Kopirati
Drag cursor here to close