Roboti na farmi

Više neće biti seljaka - prva potpuno automatizirana farma od 2017. godine

Sci-Tech / Flash | 09. 10. 2015. u 07:04 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japanska kompanija Spread već je 2006. godine otvorila unutrašnju farmu koja doprema zelenu salatu u 2.000 dućana na području Tokija, a sada radi na novom poboljšanom modelu tvornice povrća koja će, za razliku od dosadašnje farme, biti potpuno automatizirana.

Naime, namjerava se stvoriti farma bez farmera, odnosno tvornica povrća u kojoj će se radnici zamijeniti robotima u svim fazama proizvodnje - roboti će saditi sjeme, presađivati i uzgajati povrće te automatski prenositi uzgojenu biljku u pakiranje koje se potom šalje u lokalne dućane.

Automatizacijom procesa proizvodnje povećala bi se proizvodna moć, pa bi novi model farme mogao primjerice skupiti 30.000 glava zelene salate dok se u tradicionalnoj farmi, koja uzgaja povrće na polju istih dimenzija, može uzgojiti 26.000 glava, a ubrati se mogu samo od dva do četiri usjeva po sezoni.

Proizvođači očekuju da će ovakav oblik potpuno automatizirane unutrašnje farme biti model za proizvodnju povrća u budućnosti diljem svijeta i ističu nekoliko prednosti koje bi nas trebale uvjeriti u njihov koncept. Najprije, tu su prednosti za očuvanje okoliša - ovakva farma rabi manje vode od tradicionalnih farmi, a nova tehnologija omogućuje i recikliranje 98% iskorištene vode čime se smanjuje njezina potrošnja. Zatim, najavljen je i sustav osvjetljavanja koji će se bazirati na obnovljivoj energiji, a kontrolirat će se i temperatura, vlažnost i stupanj ugljičnog dioksida optimalni za razvoj biljke.

Budući da je tvornica zatvorenog tipa, nisu potrebni pesticidi i herbicidi, a klimatske promjene koje mogu rezultirati sušom ili poplavom, ovdje ne ugrožavaju opstanak povrća. Također, biljke neće imati doticaj s čovjekom čime se očekuje veći higijenski standard.

Prema navodima proizvođača, kako prenosi BUG ,oprema se mora dizajnirati za brz i djelotvoran rad, a istovremeno mora biti i dovoljno sofisticirana da ne dođe do oštećenja biljke. Iako se još uvijek radi na automatizaciji cjelokupne proizvodnje, najavljena je gradnja nove farme u 2016. godini, a otvorenje u 2017. godini. Potpuna automatizacija farme i ova razina samoodrživosti rezultirat će smanjenjem izdataka proizvodnje, što će se utjecati i na manju cijenu povrća.

Kompanija Spread očekuje da će se slične tvornice povrća graditi diljem svijeta i da će njihova nova farma biti model za potpuno robotiziranu proizvodnju povrća u budućnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close