Istraživanje

Virus herpesa uspješan borac protiv raka

Sci-Tech / Flash | 27. 05. 2015. u 08:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Genetski modificirana verzija virusa koji uobičajeno uzrokuje labijalni herpes pokazala se uspješnom u liječenju raka kože, kažu znanstvenici.

Modificirani virus herpesa je bezopasan za normalne stanice, ali kada se ubaci u tumore on se replicira i oslobađa supstancu koja pomaže u borbi protiv raka.

Rezultati istraživanja, objavljeni u "Časopisu za kliničku onkologiju", pokazuju da bi ova terapija mogla produžiti život pojedinih pacijenata za nekoliko godina.
Ovakvo liječenje još nije odobreno, navodi BBC.

Slične "imunoteraprije" za melanom već su dostupne u SAD i Europi, ali znanstvenici vjeruju da bi T-Vec, kako se ova terapija zove, bio dobrodošao dodatak, piše Srna.

To će biti prvo liječenje melanoma u kojem se koristi virus. U do sada najvećoj studiji ove vrste o virusu koji djeluje protiv raka sudjelovalo je 436 pacijenata u 64 centra u SAD, Britaniji, Kanadi i Južnoafričkoj Republici, kod kojih je dijagnosticiran maligni melanom koji se ne može operirati.

Vođa britanskog tima sa Instituta za istraživanja raka u Londonu, profesor Kevin Harrington, rekao je da postoji velika zainteresiranost za primjenu virusnih tretmana, kao što je T-Vec za rak, jer oni mogu da izvedu dvostruki napad na tumore - sa jedne strane izravno ubijaju stanice raka, a sa druge okreću imuni sustav protiv njih.

Virus labijalnog herpesa je veoma zarazan i lako se prenosi među ljudima.

Kopirati
Drag cursor here to close