anonimnost

Virtualno tržište drogom u punom usponu

Sci-Tech / Flash | 12. 02. 2016. u 07:16 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Internet ima sve veće mjesto u trgovini drogom u Europi jer kupcima nudi više opcija i čuva njihovu anonimnost, upozorio je u četvrtak Europski centar za praćenje droga i ovisnost o drogama (EMCDDA).

"Gotovo sve vrste nezakonitih droga mogu se danas kupiti na internetu i biti dostavljene poštom, bez fizičkog susreta kupca i prodavača", rekao je europski povjerenik za unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos, komentirajući novo izvješće EMCDDA-a za 2015. godinu.

Više od 80 milijuna ljudi, odnosno gotovo četvrtina odrasle populacije EU-a, već je konzumirala nezakonite droge, no korištenje interneta radi kupnje droge još je ograničeno, navodi EMCDDA-a, agencija sa sjedištem u Lisabonu.

Po istraživanju provedenom 2015. na 100.000 korisnika interneta u svijetu, oko 10 posto ispitanika priznalo je da je kupilo drogu na internetu.

"Brzina kojom se tržišta droge mijenjaju zahvaljujući internetu velik je izazov za represivne organe" koji nastoje suzbiti tu trgovinu, ističe se u izvješću.

Iako se većina trgovine drogom "i dalje odvija u fizičkom svijetu, virtualna tržišta danas pomiču granice opskrbe drogama, nudeći veći izbor opcija potencijalnim kupcima", rekao je direktor agencije Alexis Goosdeel.

Po izvješću, distribucija legalnih sredstava za poticanje raspoloženja ili tvari čiji status nije pravno jasno definiran odvija se slobodno na "vidljivom webu", dostupnom putem običnih pretraživača. U Europi postoji gotovo 650 stranica za kupnju takvih supstanci.

Većina prodaje ilegalnih droga poput kokaina i heroina odvija se s druge strane na "nevidljivom webu", pristup kojem je teži ili zaštićen.

U punom usponu, "tržišta drogom na internetu mogla bi naposljetku preobraziti trgovinu tim supstancama jednako kao što su eBay, Amazon i PayPal preobrazili maloprodaju", zaključuje Goosdeel.

Kopirati
Drag cursor here to close