Žalbe građana

Vijeće za tisak svakodnevno prima žalbe na netočno medijsko izvještavanje

Sci-Tech / Flash | 30. 08. 2014. u 10:14 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vijeće za tisak u BiH svakodnevno prima žalbe građana na netočno medijsko izvještavanje, građani reagiraju na neobjektivno, na laž, na neetički plasirane fotografije, itd.

Oni se u svojim žalbama pozivaju na Kodeks za štampu i online medije, podsjećajući novinare na profesionalni kodeks kojeg su se obavezni pridržavati. To, u biti i jeste moć samoregulacije medija, da građani zajedno s novinarima rade na podizanju novinarske profesionalne svijesti i odgovornosti prema poslu koji obavljaju u interesu javnosti, rekla je izvršna direktorica Vijeća za tisak BiH Ljiljana Zurovac u intervju za agenciju Fena.

Zurovac se u intervju osvrnula i na izvještavanje medija tijekom predizborne kampanje. ''Imajući u vidu trenutnu medijsku scenu, neće se u medijskom izvješćivanju dogoditi ništa radikalno drugačije od onoga što već imamo, a to znači medije koji pokušavaju profesionalno izvještavati, medije koji očigledno daju prednost pojedinim političkim strankama ili pojedincima, i one koji nastoje da sa što manje uzbuđenja i „teških“ tema prođu kroz cijeli proces'', komentirala je Zurovac.

Zurovac smatra kako se od medija i novinara se u ovom razdoblju očekuje puno.

''Međutim, mislim da u svemu nedostaje ono što bi konačno i SIP trebala uvesti, a to je kodeks ponašanja političkih subjekata prema medijima i novinarima u tijeku izborne kampanje, štiteći pravo novinara na slobodno izvještavanje bez zastrašivanja ili uvjetovanja. Novinari nemaju zaštitu, suviše su izloženi pritiscima i riziku da izgube posao, također, u puno slučajeva se ne osjećaju sigurnima, i to je jedan od razloga zbog čega imamo slučajeve neprofesionalnog izvještavanja u pojedinim medijima.

Strah, ucjena i ugrožavanje egzistencije nisu prijatelji novinara, a oni koji žele iskoristiti medije za postizanje svojih ciljeva, to jako dobro znaju i koriste. Na taj način ugrožavaju slobodu i objektivnost medija, što je u potpunoj suprotnosti s demokratskim vrijednostima koje garantiraju slobodni i neovisni rad medija i novinara. Prema tome, nisu samo mediji ti koji moraju biti odgovorni, i političari moraju preuzeti svoj dio odgovornosti prema javnosti, poštujući demokratske vrijednosti slobode novinarskog rada i izvještavanja'', kazala je Zurovac za Fenu.

Kopirati
Drag cursor here to close