trolovska radionica

Upoznajte Putinove internetske trolove

Sci-Tech / Flash | 09. 08. 2015. u 07:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ludmila Savčuk je preko novinskog oglasa dobila posao u firmi koja ju je plaćala za širenje određenih mišljenja na Internetu. Ona nikada nije dobila ugovor o radu i dva mjeseca nije dobila plaću. To je ovoj novinarki bio povod za tužbu protiv te tvrtke koja zapravo službeno nikada nije postojala. Sud je odlučio u njezinu korist, a svijet je na taj način saznao o postojanju tzv. trolovske radionice u Rusiji.

Vi ste dva mjeseca radili u jednom poduzeću koje se službeno zvalo "Agencija za internetsko istraživanje", a neslužbeno tzv. trolovska radionica. Što ste tamo doživjeli?

Savčuk: Ne znam tko je izmislio izraz trolovska radionica, ali to je zaista radionica koja proizvodi sadržaje. Tamo radi mnoštvo ljudi koji zapanjujućom brzinom proizvode komentare, postove, fotografije i video snimke. Oni njeguju svoje grupe na društvenim mrežama, pišu blogove, komuniciraju. To je gigantski posao! Oni su smješteni u Ulici Savuškina u Sankt-Peterburgu, u jednoj ogromnoj poslovnoj zgradi na četiri kata. Svi uredi su puni, nijedna jedina prostorija nije prazna.

Tko Vam je davao zadatke, tko je određivao teme?

Kada radiš za njih nikada ne znaš tko daje zadatke. Oni idu od kompjutera do kompjutera i dobiva se "tehnički zadatak". On se sastoji u pisanju vijesti. Najčešće su to vijesti s ruske državne televizije. A onda se dobije uputa kako tu vijest treba preraditi, koje naglaske treba staviti. Tebi je dakle tvoje mišljenje propisano - tvoje plaćeno mišljenje. Struktura te organizacije je vrlo složena. Tamo postoji poseban odjel za analizu koji se bavi vijestima dana.

Tko su zaposlenici?

To su mladi ljudi, studenti ili apsolventi bez posla. Ljudi, koji rade kao trolovi ne poznaju granice i nemaju odgovornosti. Oni se skrivaju iza maski, iza lažnih profila i misle da imaju pravo sve reći. Za mene je to čisti ekstremizam i poticanje na rasizam.

Vrednuju li se teme po važnosti?

Da, to je otprilike deset tema koje su posebno važne. Broj jedan je Ukrajina, a onda Sjedinjene Američke Države. Najčešće je riječ o mržnji prema SAD-u. Obama treba biti predstavljen kao jedini krivac za sve probleme. Sigurno poznajete izraz "Gayropa", kojeg su sigurno izmislili trolovi. Time se sugerira da se svuda u Europi aktivno propagira homoseksualnost. I naravno radi se i o ruskoj političkoj oporbi koju trolovi kritiziraju na Internetu. Nasuprot tome, dvije osobe se hvale: predsjednik Putin i ministar obrane Šojgu.

Vi ste tužili firmu jer dva mjeseca niste primili plaću. Sud je donio presudu u Vašu korist i naložio isplatu ovih plaća. Je li time Vaš cilj postignut?

Neisplaćene plaće za mene su bile samo povod da službeno skrenem pažnju na to poduzeće, da ga izložim javnosti. To mi je pošlo za rukom. Htjela sam da pred sudom priznaju da postoje. Oni su došli i priznali to. Još više: u mojoj optužnici je stajalo da sam bila angažirana za pisanje plaćenih komentara. I to su priznali.

Jeste li se bojali?

Od početka sam strahovala za moj život. To nažalost nije prošlo. Pokušavam se zaštititi - onoliko koliko je moguće. Ali svaki dan moram misliti na to.

Kako se možete štititi?

Ne odgovaram na određene ponude za davanje intervjua ruskim televizijama. Moje kretanje po gradu pažljivo planiram. Bilo je neobičnih poziva od strane bivših kolega koji su me htjeli privoljeti na bilo kakav susret. Ne vjerujem da me žele ubiti, ali iza svega stoje utjecajni ljudi. Moj cilj je raskrinkati te ljude.

Kopirati
Drag cursor here to close