Dvije škole - jedan krov

Unatoč presudi učenici u Čapljini i Stocu i ove godine razdvojeni

Sci-Tech / Flash | 14. 09. 2016. u 11:10 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova školska godina započela je prošlog tjedna u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Za đake u Hercegovačko-neretvanskoj županiji počet će u četvrtak, 15. rujna, a osim razlike u datumu početka nastave, đaci u HNŽ-u razlikuju se još po nečemu. Naime, školska godina za njih će početi po starom principu - dvije škole pod jednim krovom u Čapljini i Stocu. 

Međutim, ova praksa ne bi smjela biti provođena, s obzirom da je sud prije više od četiri godine donio odluku kako se ova praksa mora odmah zaustaviti.

Zanimljivo je kako i u drugim županijama postoji isti problem, ali presuda se odnosi samo na škole u Čapljini i Stocu. Primjerice, slično je u i Srednjobosanskoj županiji, gdje se prije dva mjeseca podignula velika prašina oko osnivanja nove škole, kada su učenici jasno dali do znanja da žele stati u kraj podjelama i razdvajanju prema nacionalnoj osnovi.

Jasna odluka suda: Prekinite segregaciju

Podsjetimo, Vrhovni sud Federacije BiH odbacio drugostupanjsku presudu Općinskog suda u Mostaru i potvrdio prvostupanjsku presudu iz 2012. godine koja jasno kaže: Dvije škole pod jednim krovom predstavljaju etničku segregaciju učenika i takva praksa mora biti ukinuta.

Sutkinja Općinskog suda u Mostaru Rabija Tanović 2012. godine presudila je kako je praksa ''Dvije škole pod jednim krovom'' kršenje Zakona o zabrani diskriminacije. Ona je potvrdila da su Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ, Osnovna škola Stolac i Osnovna škola Čapljina ''organiziranjem škola na etničkom principu i donošenjem i implementacijom školskih planova i programa na etničkom principu odvajali učenike u školama na području Hercegovačko – neretvanske županije na temelju njihove etničke pripadnosti, čime su počinili diskriminaciju''.

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ dobilo je rok da je do 1. rujna 2012. ukine. Međutim, godinu dana kasnije Županijski sud u Mostaru donio je Rješenje kojim se ova presuda ukida. Razlog koji se navodi jeste ''neblagovremenost tužbe''. Vijeće Županijskog suda koje je donijelo ovo Rješenje činili su: sudac Zoran Krtalić, predsjednik vijeća, Vjera Puhalo i Angela Pušić, članice vijeća.

Naime, sud je prihvatio prigovor neblagovremenosti tužbe jer je organizacija ''Vaša prava'', koja je podnositelj tužbe, osnovana prije nego što je Zakon o zabrani diskriminacije stupio na snagu (listopad 2009. godine), odnosno jer tužba nije podnesena početkom (svake) školske godine ili prije, u vrijeme upisa, već tijekom trajanja školske godine. O pitanjima diskriminacije i sagregacije, odnosno da li iste postoje ili ne u školama, se uopće nije ni raspravljalo.

Nažalost, presuda suda do dan danas nije provedena, a učenici će i ovu školsku godinu započeti, a očito i završiti, po principu ''dvije škole pod jednim krovom''.

Europa zabrinuto gleda na gorući problem

Da se radi o gorućem problemu u HNŽ-u, ali i državi, potvrdili su i Veleposlanici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira predvođeni šefom misije OSCE-a u BiH Jonathanom Mooreom, koji više puta godišnje posjete Čapljinu i Stolac samo zbog problema ''dvije škole pod jednim krovom''.

''Bez kvalitetnog obrazovanja nema ni prosperiteta zemlje, a ni prosperiteta djece'', poručio je prilikom posjete Čapljini početkom ove godine šef misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore, ističući kako su djeca budućnost Bosne i Hercegovine te dodajući kako je upoznat i sa sustavom "dvije škole pod jednim krovom'' te da ta općina nije izuzetak.

''Međutim, svima mora biti jasno da je prioritet kvalitetno obrazovanje za svu djecu i moramo štedjeti i prikupljati resurse kako bi osigurali svoj djeci kvalitetno obrazovanje'', zaključio je Jonathan Moore, šef misije OESCE u BiH.

I šef Izaslanstva EU u BiH veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark izrazio je zabrinutost zbog postojanja sustava "dvije škole pod jednim krovom", ističući kako im je želja u EU, zajedno s OSCE-om i drugim europskim partnerima, da uskoro vide jedinstven obrazovni plan i program za ovu zemlju.

''To ne znači da bismo zanemarili, ili da ne shvaćamo i ne uvažavamo prava sva tri konstitutivna naroda da izučavaju predmete na maternjem jeziku'', napomenuo je Wigemark, podsjećajući kako postoje predmeti za koje nisu potrebne dvije škole kao što su tjelesni odgoj, biologija ili povijest, koji bi se mogli izučavati na zajedničkoj nastavi.

Kao razloge za prekid ovakve prakse "dvije škole pod jednim krovom" iznio je financijske mogućnosti, ali i nezakonito djelovanje takvih škola, zaključujući kako je u školama potrebna integracija, a ne segregacija.

U Jajcu osnovana nova škola

U Jajcu će biti formirana nova srednja mješovita škola koja će raditi po bosanskom nastavnom planu i programu, odlučila je Skupština Srednjobosanske županije (SBŽ) na sjednici u srpnju. Osnivanje nove škole podržao je 21 zastupnik, četiri su bili protiv, a pet ih je bilo suzdržano.

Kako je kazala ministrica obrazovanja SBŽ-a Katica Čerkez, škola će biti formirana od postojećih resursa, tako da će biti iskorišten postojeći prostor i isti nastavni kadar.

''Nova radna mjesta odnose se samo na ravnatelja i tajnika škole, a školski odbori radit će bez naknade'', kazala je Čerkez.

Obrazlažući podršku osnivanju nove škole, zastupnik SDA Elvedin Mušanović rekao je novinarima da problem bošnjačke djece u Jajcu traje godinama, jer dvije srednje škole rade po hrvatskom nastavnom planu i programu, te da je ovo trenutno bilo jedino rješenje koje neće financijski opterećivati proračun.

Diskriminacija i segregacija koja ima dugoročne posljedice za djecu

"Dvije škole pod jednim krovom“ je praksa koji je nastala nakon završetka rata u BiH. Najčešće se djeca koja pohađaju ove škole ni ne sreću, što je i sud istaknuo u obrazloženju presude: "Posebnu pozornost zaslužuju odluke osnovnih škola u Stocu o rasporedu radnog vremena, jer, uprave škola koje čine prvenstveno pedagozi, svjesno su odlučili da u prvoj smjeni nastavu pohađaju mlađi učenici jedne i stariji učenici druge škole, s namjerom da ako se ovi učenici već moraju sretati u školskom dvorištu, da među njima bude malo ili pak nimalo kontakata“

U Federaciji BiH danas funkcioniraju 34 "Dvije škole pod jednim krovom“. To su osnovne i srednje škole u tri županije: Srednjebosanskoj, Hercegovačko-neretvanskoj i Zeničko-Dobojskoj.

"Ova vrsta segregacije ima dugoročne posljedice na djecu u BiH: svaki osmi učenik često izbjegava aktivnosti s učenicima drugih nacionalnosti, svaki sedmi učenik često pokazuje agresivno ponašanje prema učenicima drugih nacionalnosti, a svaki šest ne želi da sjedi u istoj učionici sa učenicima drugih nacionalnosti'', navodi Povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe, prenosi diskriminacija.ba.

Od BiH je još 2002. godine zatraženo da ukine "Dvije škole pod jednim krovom“. Okvirni zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju donesen 2003. predvidio je administrativno ujedinjenje "Dvije škole pod jednim krovom“, ali tri navedene županije nisu surađivale u implementaciji ovog zakona. Reforma obrazovnog sustava provedena je u Distriktu Brčko, gdje je Zakon o obrazovanju usvojen 2000. i uveden je integrirani školski sustav.

Kopirati
Drag cursor here to close