Hrpa leda i kamena

Ukoliko se ne raspadne komet ISON vidjet ćemo golim okom

Sci-Tech / Flash | 18. 11. 2013. u 21:41 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnogobrojni astronomi budno prate kretanje Kometa ISON koji se sve više približava Suncu, piše Salt Lake Tribune.

''Ogromna hrpa leda i kamena promjera gotovo šest kilometara provela je više od četiri milijarde godina u smrznutim dubinama svemira, a 25. studenog će, na američki Dan zahvalnosti, doći toliko blizu Suncu da će temperatura na kometu iznositi čak 5000 stupnjeva, što je dovoljno vruće da otopi željezo'', rekao je Seth Jarvis, direktor planetarija Clark.

Tako blizak prolazak Suncu dovesti će do masivnog isparavanja hlapljivih tvari s kometa i uzrokovati pojavu dugog, veoma sjajnog repa.

U biti, toliko će se približiti Suncu da će biti na udaru snažnih plimnih valova koje ono emitira, a oni bi, pak, mogli rastrgati jezgru kometa.

ISON je počeo značajnije svijetliti krajem prošlog tjedna, a ako se taj trend nastavi, mogao bi uskoro biti vidljiv i ljudskom oku,a to bi se 'svijetljenje' moglo produžiti sve do polovice siječnja.

No, ako se komet raspadne, u najboljem scenariju moći će se vidjeti snažan bljesak i zatim - ništa više.

''Rijetkost je vidjeti da nešto prolazi pored Sunca i da je dovoljno veliko da može to preživjeti. No, upravo je ta neizvjesnost najzanimljivija, nitko ne zna sa sigurnošću reći što će se dogoditi'', rekao je Jarvis.

Patrick Wiggins iz NASA-e kaže kako ga je ohrabrilo kretanje kometa zadnjih nekoliko dana.

''Držim fige da ćemo uz malo sreće svi moći gledati lijepi komet. Ali, ne bih stavio svoj novac da će se to i dogoditi'', rekao je Wiggins.

Kopirati
Drag cursor here to close