virusne infekcije

Učionice već pune virusa

Sci-Tech / Flash | 26. 09. 2016. u 07:35 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Među školskim klupama već cirkuliraju virusi, pa je mnogoj djeci ovih dana potrebna pomoć pedijatara. Kao i obično u ovom razdoblju, povećan je broj najmlađih pacijenata koje muče kašalj, povišena temperatura, curenje iz nosa.

"Glavni krivci" za ovo stanje su mnogobrojni virusi s kojima se veliki broj djece po prvi put susreće u školi ili vrtiću, javlja RTRS.

Bez obzira na vremenske prilike, ovo je razdoblje dužeg boravka djece u kolektivu što neminovno dovodi do bržeg širenja virusa i bakterija među njima. Zato se djeca s polaskom u školu češće razbolijevaju nego dok su boravila u obiteljskom okruženju. Školska i predškolska djeca najčešće boluju od virusnih infekcija dišnih organa, a javljaju se i virusne bolesti probavnih organa.

Razvoj imunog sustava

Česte prehlade, upale grla, stomačni problemi su normalna pojava u razvoju imunog sustava djeteta, i iako se oni u tijeku godine u prosjeku javljaju šest do 10 puta, nema razloga za zabrinutost.

Simptomi prehlade i gripe traju nekoliko dana, prvo se javlja bistro lučenje sekreta iz nosa, grebanje u grlu, povišena temperatura, crvenilo očiju, a potom sekret iz nosa postaje gust, a suhi kašalj "zreo''.

Dužina trajanja bolesti ovisi od vrste virusa i općeg stanja bolesnika. Dijete treba biti izvan kolektiva oko sedam dana, zbog sebe, ali i zbog druge djece koju može da zarazi kihanjem, kašljanjem i prljavim rukama, piše RTRS.

Kod najvećeg broja respiratornih infekcija rijetko se javljaju komplikacije, i u mnogim slučajevima nije neophodno dijete odmah voditi kod liječnika čim se pojave prvi simptomi. Ukoliko se dijete žali na malaksalost, i bolove u tijelu ili glavobolju, potrebno je izmjeriti temperaturu.

Zdrava hrana, higijena, san...

Ako ona prelazi 38 stupnjeva, mališanu treba dati sirup. Pored sirupa za temperaturu i bolove, za liječenja prehlade koriste se i kapi za nos kao i biljni sirupi za kašalj. Neophodno je da se dijete što više odmara, pije tople napitke, i da što češće održava higijenu nosa. U slučaju da se pojavi "zviždanje" u grudima pri disanju, ili dijete se počne žaliti na bol u ušima, neophodno je da ga odmah odvedete kod pedijatra.

Praktično je nemoguće da zaštitimo dijete od respiratornih bolesti, ali zdrava hrana, higijena ruku, dovoljno sna i svakodnevni boravak na zraku osigurat će mu mogućnost da se rjeđe razbolijevaju.

Također, postoje i preparati koji se u dogovoru sa pedijatrom mogu davati za stimuliranje imunog sustava, prije nego što dijete pođe u vrtić. Naravno od odgojitelja i učitelja se očekuje da provjetravaju prostorije i svako bolesno dijete izdvoje iz kolektiva do ozdravljenja.

Kopirati
Drag cursor here to close