Mostar

Učenje u Rodoču: Povijest na drugačiji način

Sci-Tech / Flash | 18. 02. 2017. u 13:19 M.Ć.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mostarskoj OŠ „Bartola Kašića“ u Rodoču učenici 8.a razreda su se odlučili na jedan poseban, drugačiji način vratiti u povijest, kako bi je, ne samo bolje razumijevali, nego se na autentičnim prikazom s njom i poistovijetili.

Strpljivo i s puno ljubavi su uz teorijsko učenje pripremali i odigrali svoju prestavu za učenike i djelatnike škole, za svoje roditelje i prijatelje. I uspjeli su. 

''Ova prestava je kruna višemjesečnog rada svih učenika jednog razreda koji su nesebično i uz puno entuzijazma pokazali da se obrazovanje, pored nezaobilaznog teorijskog učenja, treba upotpuniti i drugačijim, zanimljivijim i zabavnijim sadržajima'', kazao je glavni ''krivac'' za ovu prestavu, nastavnik povjesti Miroslav Rozić.

Kako su ovaj povjesni prikaz doživjeli sami učenici koji su bili nositelji prestave pitali smo učenicu Korinu Opančar.

''Sve smo ovo počeli pripremati u prvom polugodištu, uz teorijski dio nastave. Sada smo odlučili pokazati javnosti što smo naučili iz ove nastavne cjeline. Ponekad dosadi šesti sat pratiti klasična predavanja. Ovo je odličan način da nas tema zainteresira'', dodala je.

Sudionica u predstavi Iva Vidović otkrila je koliko su se učenici radovali kada im je nastavnik predložio ovaj vid učenja.

''Tema je zanimljiva, povjesno jako važna, a ima i jake poruke. Pored truda smo se dobro zabavili i mnogo naučili'', kazala je Iva te kroz smijeh zaključila ''vjerujem da smo sebi osigurali i dobre ocjene''.

Zadovoljstvo nije skrivao ni ravnatelj škole Anđelko Rogić.

''Nazočili smo pomalo neobičanom i specifičanom satu povijesti. Siguran smo da je ovaj oblik nastave odličan za mlade učenike, jer će na ovaj način gradivo i temu zasigurno pamtiti cijeli život'', rekao je tavnatelj te dodao kako nastavnik Rozić uistinu voli svoj predmet te ima poseban način predavanja, nimalo monoton, a učenici to vole i traže. Svi su uložili puno truda, izveli predstavu na jednoj zavidnoj razini, uključujući i samu scenografiju, budući da su kostimi i odore bili autentični tom vremenu.

''Ponosan sam na sve njih'', zaključio je ravnatelj.

Danijela Tomičić, savjetnica za nastavu povijesti u Zavodu za školstvo Mostar je kazala kako su istraživanja pokazala da stavljanje učenika u povijesne uloge predstavlja i njihovo bolje razumijevanje te označava bolje razumijevanje samog konteksta.

''Nastavu povijesti obično, nezaslužno, smatramo dosadnom. Danas smo učenike ove škole uvjerili da je istina daleko od toga. Povijest je itekako zanimljiva ako je uspijemo prilagoditi sebi i svom načinu shvaćanja. Povijest se uči prvenstveno zbog razumijevanja svijeta i društvenih procesa'', smatra Tomičić.

Kopirati
Drag cursor here to close