Mostar

Učenici osnovne škole A. B. Šimića posetili FPMOZ

Sci-Tech / Flash | 30. 09. 2014. u 07:56 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenici četvrtih razreda osnovne škole A. B. Šimića posjetili su u ponedjeljak postaju za praćenje kvalitete zraka „Mostar-1“ na FPMOZ-u.

Prigodnim govorom dobrodošlice učenicima i njihovim nastavnicima obratio se dekan Fakulteta prof.dr.sc. Mario Vasilj. Posebno je istaknuo važnost educiranja najmlađih o zaštiti i očuvanju životne sredine. Fakultet kroz studije prirodnih znanosti, biologije, kemije, fizike, geografije i znanosti o okolišu, obrazuje i osposobljava stručnjake za održivi razvoj i očuvanje zdravog okoliša modernog društava.

Na Fakultetu je od ove akademske godine pokrenut i poslijediplomski doktorski studij „Ekologija, zaštita prirode i okoliša“. U sklopu takvog djelatnog okružja na Fakultetu se između ostalog prate i prikupljaju podaci o kakvoći zraka na lokalnoj razini.

Automatizirana postaja „Mostar-1“ sastavni je element Fakulteta i smještena je u samom gradskom središtu. Postaja kontinuirano mjeri meteorološke parametre i sadržaj zagađujućih tvari koje na ovom području predstavljaju potencijalnu opasnost, a to su: dušikovi oksidi, ozon i lebdeće čestice.

''Fakultet je više puta do sada organizirao dane otvorenih vrata za prirodne, matematičke i informatičke znanosti u kojima ga je posjetilo na stotine učenika srednjih i osnovnih škola. U duhu otvorenosti Fakulteta i ovaj put istinski se radujemo najmlađima'', kazao je dekan prof. dr.sc. Mario Vasilj.

Nakon toga učenici su postali pravi mali studenti. Predavanje o važnosti čistog zraka i prezentaciju mjerne postaje održali su im doc.dr.sc. Stanislava Talić i Tomislav Kraljević, znanstveni novak.

Mališani su sa profesorima i asistentima rado podijelili svoja znanja o ozonu, zraku, sunčevim zrakama i njihovom poimanju zdrave životne sredine.

Posjet od oko šezdeset učenika donijelo je razdraganost i vedrinu na ovu članicu Sveučilišta u Mostaru koja se sprema za početk nove akademske godine.

Kopirati
Drag cursor here to close