Osim kod nas

U vrijeme visoke nezaposlenosti studenti sve češće upisuje tehničke fakultete umjesto društvenih

Sci-Tech / Flash | 28. 07. 2015. u 14:18 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezultati najnovijeg američkog istraživanja su pokazali da se studenti sve više odlučuju za studij tehničkih znanosti zbog visoke nezaposlenosti i nemogućnosti pronalaska posla sa diplomom društvenih studija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Istraživanje je pokazalo da studenti sve više studiraju na fakultetima za ekonomiju, biznis i inžinjering koji obećavaju veće šanse za zaposlenje na tržištu rada.

Sve manje studenata u vrijeme visoke stope nezaposlenosti upisuju pedagoške fakultete kao i fakultete društvenih znanosti.

Prema istraživanju koje je vodila Erica Blom sa Univerziteta u Coloradu pokazalo je da svaki rast od jedan posto stope nezaposlenosti uzrokuje da 3,2 posto muškaraca i 4,1 posto žena odluči da upiše tehničke znanosti.

Istraživanje, u kojem su korišteni obimni statistički podaci o nezaposlenosti za period 1960.-2011. sa američkog tržišta rada, objavljeno je na američkom Institutu za istraživanje tržišta rada.

Rezultati studije su pokazali da studenti u doba dubokih ekonomskih kriza sve više studiraju inžinjering, računovodstvo, financije, informatiku i prirodne znanosti, a sve manje pedagogiju, društvene znanost, povijest, literaturu, strane jezike, psihologiju i sociologiju.

Istraživači smatraju da se studenti odlučuju za tehničke znanost zbog većih šansi za zaposlenje nakon završenih studija kao i zbog boljih novčanih primanja u odnosu na poslove sa diplomom društvenih znanosti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close