Dvije osobe inficirane

U Vijetnamu prvi slučajevi zika virusa

Sci-Tech / Flash | 05. 04. 2016. u 09:47 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvije Vijetnamke su inficirane virusom zika, što su prvi slučajevi zabilježeni u toj jugoistočnoj azijskoj zemlji, priopćilo je ministarstvo zdravlja.

Prva pacijentica je 64-godišnja žena iz primorskog grada Nha Trang, u središnjem dijelu zemlje. Ona je primljena u lokalnu bolnicu, nakon što je imala groznicu, glavobolju i osip po nogama.

Test je 31. ožujka u Institutu Pasteur u Nha Trangu pokazao da je pozitivna na virus zika, a rezultate su potvrdili i drugi testovi.

Druga pacijentica je 33-godišnja žena iz Ho Chi Minh-grada, na jugu. Prema državnim medijima, ona je osam tjedana u drugom stanju. Test nje pokazao da je pozitivna na virus. Njeno zdravstveno stanje je stabilno.

Virus zika kojeg prenosi tzv. tigrasti komarac (Aedes aegipty) izaziva općenito simptome blage gripe (temperaturu, glavobolju, bolove u tijelu).

Međutim, on može izazvati i mikrocefaliju kod beba ili neurološke probleme, čak i smrt

Brazil, koji ima 1,5 milijuna slučajeva zike, i 907 slučajeva mikrocefalije od listopada 2015. godine, ili četiri puta više od historijskog godišnjeg prosjeka, navodi Le Figaro.

Simptomi

Simptomi su vrućica, osip, bol u zglobovima te konjuktivitis. Moguće su i glavobolje te bol u mišićima. Ti simptomi, kod zaražene osobe, mogu trajati od nekoliko do deset dana.

Sam će se petina osoba, koje dođu u dodir s virusom, razboliti i razviti spomenute simptome, a simptomi su ponekad tako blagi da osoba ni ne primijeti bolest. Hospitalizacija je potrebna samo u teškim slučajevima, što je rijetkost.

U krvi zaražene osobe virus najčešće ostaje samo nekoliko dana.

Mikrocefalija kod djece

Iako virus najčešće nije opasniji od gripe, kod trudnica on može biti veoma opasan.
Majka zaražena tijekom trudnoće virus može prenijeti na svoje dijete, čime se dijete dovodi do rizika oboljenja od mikrocefalije, rođenog neurološkog stanja povezanog s nerazvijenom glavom i mozgom.

Slučajeve mikrocefalije, koji su se prošle godine u neuobičajeno velikom broju pojavili kod novorođenčadi u Brazilu, brazilski su liječnici povezali sa Zika virusom.

Liječnici su nedavno otkrili kako djeca rođena s mikrocefalijom pate i od ozbiljnih oštećenja vida i sluha.

Kod polovine od 135 beba, koje su bile na testiranju u rehabilitacijskom centru u Recifeu, utvrđeno je ozbiljno ograničenje vidnog polja te deformirani očni živci i mrežnica oka dok je kod nekih utvrđena razrokost.

Cjepivo ne postoji

Lijek za ovaj virus ne postoji, kao ni cjepivo koje bi zarazu moglo spriječiti.
U nedostatku lijeka, oporavku može pomoći puno odmora, puno tekućine te lijekovi protiv bolova i vrućice, poput paracetamola, dok se lijekovi poput ibuprofena i aspirina trebaju izbjegavati.

Sve što trebate znati o zika virusu pročitajte ovdje.
Kopirati
Drag cursor here to close