Neočekivano društvo

U svemiru pronađeni živi mikrobi i planktoni

Sci-Tech / Flash | 21. 08. 2014. u 17:04 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Analizirajući uzorke s vanjskog dijela Međunarodne svemirske postaje (ISS), ruski su znanstvenici naletjeli na neočekivano otkriće – na tragove morskog planktona i drugih mikroba. Da stvar bude zanimljivija, testovi ukazuju na mogućnost da ondje žive već godinama .

Brisove s rasvjetnih tijela na površini ISS-a uzeli su astronauti tijekom rutinske svemirske šetnje radi čišćenja. Uzorci su analizirani sofisticiranim uređajem poznatim kao 'Test'. Rezultati pokazuju da su organizmi preživjeli ekstremne uvjete te se čak razvijali u vakuumu, bez gravitacije, bez kisika, na izuzetno niskim temperaturama te uz jako zračenje.

''Rezultati eksperimenta su doista jedinstveni'', rekao je za agenciju ITAR-TASS zapovjednik ruske misije na ISS-u Vladimir Solovjev.

Ruski zapovjednik ističe da će trebati provesti dodatna istraživanja, međutim priznaje da je iznenađen činjenicom da otkriveni organizmi nisu karakteristični za mjesto lansiranja.

''Plankton u toj fazi razvoja može se naći na površini oceana. Nije karakterističan za Bajkonur'', objasnio je Solovjev.

Bajkonur je kozmodrom u Kazahstanu s kojega se na ISS lansiraju i astronauti i oprema.

''Čini se da postoje neke uzlazne struje u atmosferi kojima su stigli do postaje'', rekao je ruski zapovjednik.

Solovjev kaže da je površina ISS-a jako zagađena materijalima raketnih motora različitih dostavnih letjelica. Članovi posade zbog toga su pokrenuli operaciju u kojoj bi se trebala očistiti i u funkciju dovesti rasvjetna tijela, tzv. iluminatori. NASA za sada nije komentirala zanimljivo otkriće. Od američkih astronauta očekuje se da objave jesu li pronašli slične organizme i na svojim dijelovima ISS-a.

Međunarodna svemirska postaja je istraživačka stanica koju su gradile različite svemirske agencije, od ruske i europske preko američke do japanske. Kreće se u nižoj Zemljinoj orbiti na visini od 278 km do 460 km, prosječnom brzinom od 27.724 km/h. U upotrebi bi trebala ostati najmanje do 2020.

Kopirati
Drag cursor here to close