nova školska godina

U školama sve spremno, ali nedostaje djece

Sci-Tech / Flash | 04. 09. 2015. u 10:33 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U školama je sve spremno za početak nove školske godine, ali nedostaje djece, kažu iz sindikata.

Školska 2015./2016. godina u Hercegovačko-neretvanskoj županiji počinje 7. rujna, a u razgovoru sa sindikatima Osnovnih i Srednjih škola doznali smo kako je što se tiče tehničkih stvari sve spremno za početak nastave, no nedostatak djece mogao bi stvoriti tehnološki višak nastavnog osoblja.

Manje djece u klupama

''Što se tiče nastave i 'tehničkih detalja' nema nikakvih problema, ali manjak djece mogao bi stvoriti tehnološki višak nastavnog kadra. Najmanje učenika se upisalo u prometnu i ekonomsku školu. Učenici iz okolnih mjesta će povećati broj u srednjim školama, ali općenito se smanjio broj djece'', kazao je u razgovoru za Bljesak.info Ivica Mustapić, tajnik Sindikata srednjih škola.

Podsjetimo, prije trećeg upisnog roka u osnovne škole u HNŽ-u je upisano 1.980 učenika, dok ih je prošle godine bilo 2005., a u srednje je upisano 1.762, dok je prošle školske godine bilo 2.094 učenika.

Što se tiče Osnovnih Škola, Slavko Lauš predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a kazao nam je kako nova školska godina može početi bez repova i zaostataka.

Učenici će konačno dobiti knjižice s ocjenama

''Imamo nove dnevnike, imenike i knjižice za djecu, što znači da će djeca iz devetogodišnjeg programa konačno dobiti knjižice s ocjenama i uspjehom iz prijašnjih razreda jer do sada to nisu imali'', rekao je Lauš u izjavi za Bljesak.info, napominjući kako će knjižice roditeljima djece biti podijeljene na prvom roditeljskom sastanku.

Podsjetimo, već sedam godina u Hercegovačko-neretvanskoj županiji se nisu izdavale svjedodžbe ili đačke knjižice za djecu koja nastavu pohađaju po hrvatskom nastavnom planu i programu.

Prijašnji problemi s prijevozom učenika ove godine se na sreću neće ponoviti, jer kako kaže Lauš, od kada je Županija preuzela financiranje prijevoza učenika osnovnih škola, nema problema.

''Ima pomaka, puno se radilo, čak nam i plaće stižu ranije. Prije su stizale od 18. do 20. u mjesecu, dok sada stignu oko desetog. Što se tiče nastavnog osoblja mi imamo sklopljen sporazum s Vladom, te osobe koje su 'tehnološki višak' rade u nekoliko škola i tako ispunjavaju punu normu sati. To je opterećenje, ali djece je sve manje, a u ovakvoj situaciji moramo se snalaziti'', kazao je Lauš.

I policija se sprema za početak nove školske godine, te je iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije upućen apel vozačima da budu maksimalno oprezni na cestama u blizini škola.

Policija poziva na maksimalan oprez

''Početkom svake nove školske godine na prometnicama se pojavljuje nekoliko stotina novih školaraca, od kojih se neki prvi put susreću s brzim automobilima, motociklima, pješačkim prijelazima, semaforima, a najugroženija kategorija su prvašići. Tako mala djeca nemaju percepciju prepoznavanja opasnosti s kojima se mogu suočiti u prometu zbog dinamike kretanja motornih vozila, pa nesvjesno ugroze svoju ili sigurnost drugih sudionika u prometu'', priopćeno je iz županijskog MUP-a.

Policijske uprave će osigurati intenzivnije mjere i radnje policije u blizini škola, na raskrižjima gdje učenici prelaze cestu te na mjestima gdje pješački prijelazi nisu regulirani semaforima, a sve cilju što povoljnijih uvjeta za sigurnost sudjelovanja učenika u prometu, poglavito najmlađih.

U susjednoj Zapadnohercegovačkoj županiji, školska godina započinje štrajkom. Naime, Predsjedništvo Neovisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama u ZHŽ-u održat će štrajk upozorenja tako što neće biti održana nastava prvi školski sat u obje smjene u osnovnim školama.

Inače, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi odobrila je nabavu tisuću kompleta torbi i školskog pribora za učenike osnovnih škola iz socijalno ugroženih obitelji HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close