Veća konkurencija

U Samsungu predviđaju prvi porast profita nakon dvije godine

Sci-Tech / Flash | 07. 10. 2015. u 09:39 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako Samsung dominira tržištem pametnih telefona (osim posljednjeg tromjesečja prošle godine kada je najviše smartphonea na svijetu prodao Apple), ova kompanija iz kvartala u kvartal bilježi smanjenje profita, i to tijekom već dvije godine.

Jedan od razloga jest i smanjenje prodaje njihovih top modela iz Galaxy S serije koji imaju sve veću konkurenciju u jeftinijim kineskim modelima, ali i u Appleovim telefonima koji od rujna prošle godine Samsungu mogu parirati i po veličini ekrana.

No, prema posljednjim najavama iz ove kompanije, čini se da je oporavak na putu te su jučer najavili povećanje prihoda i operativnog profita za prethodni kvartal.

Iako su te brojke i dalje daleko od najboljeg razdoblja od prije dvije godine, riječ je o ciframa koje su bolje od predviđanja analitičara i na krilima kojih je odmah porasla cijena njihovih dionica.

U Samsungu tako očekuju kako će ukupan prihod u ovom tromjesečnom razdoblju porasti za oko 7,5 posto, a očekuje se porast operativnog profita od čak 80 posto u odnosu na godinu ranije – 6,3 milijarde dolara, dok je u trećem kvartalu prošle godine taj profit iznosio 3,9 milijardi dolara, prenosi Zimo.co.

Osim brojki o povećanju prodaje i profita, iz Samsunga nisu objavili neke detalje s kojima bi pojasnili ove brojke, a na The Wall Street Journalu pretpostavljaju da je za ovako veliki porast zaslužna povećana prodaja komponenata i čipova za mobilne uređaje te također i snažni dolar.

Na ovom portalu napominju kako je i mobilna divizija ostvarila bolje rezultate, ali da takvi rezultati i dalje 'nisu dovoljno dobri' – čini se kako Samsung nije previše zadovoljan prodajom Galaxyja S6, ali je zato model S6 Edge sa zakrivljenim ekranom prilično popularan, a ove godine ranije je predstavljen i phablet Galaxy Note 5, kao i novi phablet Galaxy S6 Edge Plus te i tu možemo vidjeti dio razloga povećanja prodaje.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će izgledati Samsungove brojke u posljednjem kvartalu ove godine, kada je tradicionalno najveća potražnja za gadgetima i potrošačkom elektronikom te kakvo će biti stanje na mobilnom tržištu, odnosno hoće li Apple s novim modelima iPhonea ponovno zauzeti prvo mjesto ili će Samsung na krilima modela sa zakrivljenim ekranima ipak prodati najviše telefona na svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close