Tri nova lijeka

U RS-u novi lijekovi bez plaćanja participacije

Sci-Tech / Flash | 31. 08. 2014. u 08:53 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Listi lijekova koji se izdaju na recept Fonda zdravstvenog osiguranja RS od sutra će biti uvrštena tri nova lijeka za liječenje dijabetesa tipa 2, dok će se četiri generička lijeka umjesto na listi B nalaziti na listi A, poput lijekova za astmu i hroničnu opstruktivnu bolest pluća.

Također, za pojedine lijekove ukinuto je ograničenje indikacija, pa će se, primjera radi, lijek "lamotrigin“ koji se do sada propisivao samo oboljelim od epilepsije propisivati svima kojima je ovaj lijek neophodan.

Ova promjena se odnosi i na lijek "ramipril“ za liječenje visokog krvnog tlaka, koji će biti dostupan svima kojima je neophodan, a nalazit će se na listi A.

Inače, ranije su ovaj lijek na recept mogli da podignu samo dijalizirani pacijenti s visokim krvnim tlakom.

Lijekovi za anemiju "dekstriferon“ i "željezo - proteinsukcinilat“ do sada se propisivao samo djeci do 15 godina, dok će ovi lijekovi na recept od 1. rujna biti dostupni i trudnicama.

Slična izmjena je i kod lijeka "propiltiouracil“ za hipertireozu koji će osim trudnicama biti dostupan i dojiljama.

I kod lijeka "gabapentin“ za epilepsiju koji se nalazi na Listi B ukinuto je ograničenje indikacije i moći će se propisati svima kojima je potreban.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja su potvrdili da su zajedno sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS ovim izmjenama uvažili sugestije struke i pacijenata koji, inače, ravnoporavno učestvuju u svim promjenama u zdravstvenom osiguranju, uključujući i listu lijekova.

Podsjećamo da Fond zdravstvenog osiguranja RS sve lijekove koji se nalaze na Listi A u potpunosti financira, osim za osiguranike koji nisu oslobođeni plaćanja participacija koja iznosi 10 posto za ove lijekove.

Za lijekove na Listi B participacija je 50 posto od cijene lijeka i plaćaju je svi osiguranici - bez izuzetka.

Kopirati
Drag cursor here to close