Super Mjesec

U nedjelju gledajte najveći Mjesec u 2014

Sci-Tech / Flash | 09. 08. 2014. u 13:56 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nedjelju, 10. kolovoza, ljubitelji neba, zvijezda i svemira dobit će priliku uživati u pogledu na najveći Mjesec u ovoj godini

Budući da bi tada vrijeme trebalo biti vedro, pogled na Zemljin satelit koji će biti čak 16 posto veći i 30 posto sjajniji nego što je uobičajeno, trebao bi biti prekrasan.

Mjesec će u tom trenutku biti udaljen 356.896 km, bit će najbliže u 2014. Popularan naziv za ovu pojavu, nastao u suvremenoj astrologiji, jest super-Mjesec, no znanstvenici ga nazivaju punim Mjesecom u perigeju - najmanjoj udaljenosti od Zemlje. Najudaljenija točka na Mjesečevoj putanji, odnosno putanji bilo kojeg planeta u odnosu na Zemlju, naziva se apogej.

Mjesečev perigej u prosjeku iznosi oko 363.000 km, a apogej oko 406.000 km. No ove udaljenosti variraju kako se mijenja njegova eliptična putanja. Najmanja udaljenost na kojoj se može naći iznosi 356.400 km.

U vrijeme super-Mjeseca uobičajeno se javljaju spekulacije da on može uzrokovati prirodne katastrofe poput potresa Tohoku 2011. ili tsunamija 2004, međutim ne postoje nikakve znanstvene činjenice koje bi to potvrdile. Budući da se Mjesec u perigeju nalazi dosta blizu Zemlje, njegova gravitacija ima 42 posto veću snagu za izazivanje plime i oseke te čak male, ali mjerljive pomake u Zemljinoj kori, međutim, seizmolozi dosad nisu otkrili nikakve dokaze da super-Mjesec značajnije povećava seizmičke ili vulkanske aktivnosti – procjenjuje se da je njihov porast u to vrijeme manji od jedan posto. Sve dosadašnje studije pokazale su da Mjesec ili nema nikakav utjecaj na seizmičke procese ili da je on zanemariv.

Mjesec će se činiti najvećim kada bude izlazio u 19 sati i 49 minuta na istoku. Stručnjaci uglavnom smatraju da je ova iluzija posljedica činjenice da ga tada možemo usporediti s objektima koji se na dalekom horizontu čine sićušni.

Kopirati
Drag cursor here to close