cijela država u nestašici

U Mostaru vlada nestašica cjepiva protiv tetanusa

Sci-Tech / Flash | 26. 09. 2016. u 11:14 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru, vlada nestašica cjepiva protiv tetanusa, a razlog je kako smo uspjeli saznati to što ga je ''nemoguće kupiti''.

Naime, redakciji portala Bljesak.info u petak se javio čitatelj, koji se susreo s ovim problemom.

''Uboo sam se u ruku šarafcigerom, a imam 28 godina i isteklo mi je 'djelovanje' tetanusa. Došo sam u CUM gdje su mi očistili i previli ranu, te sam dobio antibiotike, koje trebam piti sedam dana. No na CUM-u nisu imali cjepivo tetanusa kojeg sam moro primiti, tako su me poslali u hitnu gdje također nisu imali cjepivo'', piše nam čitatelj, govoreći kako mu je rečeno da sam ode kupiti cjepivo, iako je, kako kaže osiguran. A da stvar bude još gora, piše čitatelj, niti jedna ljekarna u Mostaru u kojoj je bio, na stanju nije imala cjepivo protiv tetanusa.

Nema kupiti

Hitna služba nema cjepiva protiv tetanusa rečeno je za Bljesak.info iz ove službe.

''Nemamo cjepiva protiv tetanusa, a nema ga kupiti niti u jednoj ljekarnoj'', poručili su nam iz ove službe.

Iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar su nam rekli kako se nikakva cjepiva ne daju Centru urgentne medicine SKB Mostar.

''Nikakva cjepiva, pa ni protiv tetanusa se ne daju u Centru urgentne medicine SKB Mostar. Procedura je takva da liječnici pacijentu napišu nalaz te ga upute u Cjepni centar Doma zdravlja kojem isti pripada'', rečeno je za Bljesak.info iz SKB Mostar.

Iz Cjepnog centra Doma zdravlja Mostar za Bljesak.info su rekli kako oni još uvijek imaju cjepivo protiv tetanusa, ali kako ga obiteljske ambulante nemaju, što nam je potvrđeno iz jedne od obiteljskih ambulanti koju smo nazvali.

Nazvali smo i nekoliko ljekarni u gradu Mostaru, a iz svake nam je rečeno kako cjepiva protiv tetanusa nema i trenutno ga je teško naručiti i dobiti.

''Otišo sam u Metković i tamo kupio cjepivo, platio ga 130 kuna, a moram primiti još dva, a vjerojatno ću i njih kupiti i platiti. Šta da nisam imao novaca ili automobil?! Dobiješ sepsu i tko je kriv, nikom ništa. Sramota'', napisao nam je ovaj ogorčeni čitatelj.

Cjepiva nema više od godinu?

Inače, još u ožujku ove godine se pričalo o nestašici cjepiva protiv tetanusa. Tada je iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a medijima potvrđeno da ovog cjepiva nema već neko vrijeme.

Ovo nije samo problem Mostara već cijele države. Davor Pehar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH, za Faktor.ba tada je rekao kako je došlo do poremećaja na tržištu i sada treba naći nove uvoznike.

''Do sada smo imali jednog dobavljača, ali on više ne može nabaviti cjepivo za tetanus i sada trebamo naći druge dobavljače. Nije u pitanju samo Mostar već BiH, kao ni potpuni nestanak, ponegdje se još uvijek može naći, ali i te zalihe će se brzo potrošiti'', zaključio je tada Pehar.

Kopirati
Drag cursor here to close