Školske klupe

U Livnu prvašića manje, u Kupresu više

Sci-Tech / Flash | 01. 06. 2017. u 10:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U osnovne škole na području Livna u prvi razred upisano je 185 djece. Od tog broja 109 ih je upisano u dvije centrale škole, a 76 u područne škole'', rekao je za Bljesak.info Darijo Duvnjak iz Službe za opću upravu i društvene djelatnosti Općine Livno.

Duvnjak je rekao kako postoji i drugi upisni rok u srpnju, ali kako se taj broj neće značajno mijenjati.

Rekao je kako je prošle godine bilo više djece, čak 207.

''Svake godine je sve manje djece. Dosta ljudi je otišlo u Njemačku i oni vode djecu sa sobom. To je jedan od razloga zašto se smanjuje broj djece. Nekada je učeničke karte trebalo 1050 učenika, a sada samo 750'', rekao je Duvnjak.

Kaže kako je prema matici rođenih 226 djece rođeno 2011. godine, a u škole je upisano 185 učenika. ''Ovo godište se upisuje u prvi razred. Ta djeca negdje moraju biti'', objašnjava Duvnjak.

Bosansko Grahovo


Iz Osnovne škole u Bosanskom Grahovu nam je rečeno kako je ove godine u prvi razred je upisano sedam učenika. Kažu prošle godine prvašića je bilo 19.

''Mi smo mala škola. Jedne godine imamo po 18-19 učenike, jedne godine 6-7. Sve ovisi od generacije do generacije'', rekli su nam iz ove škole i dodano da i ovdje ima odlazaka.

Glamoč

U Glamoču ne kriju da ima odlazaka, no broj učenika prema sadašnjem stanju se nije mnogo promijenio.

''Trenutno je upisano 28 učenika i prvi razred. Međutim konačnu brojku o upisu mogu dati nakon što prođe drugi upisni rok. Naime, neki roditelji su zatražili odgodu upisa jer smatraju da im je dijete sitno, ili nedovoljno zrelo za prvi razred'', rekao je za Bljesak.info Anto Ćosić iz OŠ Glamoč i dodao da je prošle godine u prvi razred upisano također 28 učenika.

Kupres

U OŠ fra Miroslava Džaje Kupres upisano je 21 dijete ( 12 dječaka i 9 djevojčica), dok će područnu školu u Ravnom pohađati samo jedan prvašić. Ova škola bilježi porast prvašića. Naime, prošle godine u ovoj školi je bilo 17 prvašića.

Upisi još uvijek nisu završeni u OŠ Drvar i na području općine Tomislavgrad. Prema podacima dostupnim na stranicama Vlade HBŽ-a na području ove županije djeluje 12 osmerorazrednih škola i 34 četverorazredne.

Kopirati
Drag cursor here to close