FMOZ

U Konjicu održana Večer akademske knjige

Sci-Tech / Flash | 19. 05. 2017. u 06:04 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, u četvrtak je u Konjicu, održana Večer akademske knjige, na kojoj je, između ostalog, predstavljena izdavačka djelatnost ovog Ministarstva.Istaknuto je da su monografije, knjige i obiteljske publikacije dio izdavačke djelatnosti Ministarstva te da je, u sklopu ovog programa podrške u oblasti znanosti i visokog obrazovanja, predviđeno izdavanje po tri znanstvena i referentna djela na godišnjem nivou, priopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja.

''Od 2008. godine, kada je Ministarstvo obnovilo program svoje izdavačke djelatnosti, za ove je namjene izdvojeno preko 100.000,00 KM te u ediciji „Izdanja Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti“ objavljeno 9 knjiga i monografija različitih autora, čija su djela prepoznata kao posebno značajna za opće naučne tokove ili određenu naučnu oblast. Posebno mjesto zauzimaju zbornici radova kroz koje su, javno i transparentno, prikazani rezultati znanstvenih projekata, u prvom redu istraživačkih, koje je Ministarstvo podržalo do danas“, kazala je savjetnica ministrice Sanela Kuko.Dodala je da će Ministarstvo i ubuduće zajednički raditi s znanstvenicima, istraživačima i autorima, publicirajući i prezentirajući široj javnosti nova naučna dostignuća.

„Uskoro bi trebala biti objavljena i deseta knjiga – Monografija „Pregled stvaralaštva u Mostaru do 2001. godine“; autora Salke Šarića, također vrlo značajno djelo, koje prvi put na studiozan način prikazuje bogatu kulturnu tradiciju Mostara, u svim njenim segmentima“, najavila je Kuko te istaknula da će Ministarstvo nastaviti podržavati i druge izdavačke projekte od posebnog značaja za opće znanstvene tijekove ili određeno naučno područje.

Na izdavačku djelatnost Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti osvrnula se i prof.dr. Dijana Hadžizukić, dok je prof.dr. Enes Kujundžić predstavio dvije značajne znanstvene publikacije: drugo dopunjeno izdanje knjige „Akademska periodika i naučno-istraživački rad“, čiji je autor, te Časopis za razvoj, obrazovanje, nauku i kulturu „Putokaz“, čiji je urednik.

Gosti Večeri akademske knjige u Konjicu bili su i: dr.sc. Vlatka Dugački i dr.sc. Krešimir Regan, iz Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže Zagreb, koji su predstavili ovu renomiranu leksikografsku ustanovu i njen rad.

Također, ovom prigodom je Narodnoj biblioteci Konjic uručena vrijedna donacija referentnih djela, knjiga i časopisa, dar Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.

Inače, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti je, prepoznajući ulogu i značaj izdavačke i bibliotečke djelatnosti u provođenju složenih reformskih procesa u oblasti znanosti i visokog obrazovanja, u periodu od 2007. do 2016. godine, u okviru različitih programa podrške, u ove oblasti uložilo preko 3 milijuna KM. Istodobno, otkupljeno je i bibliotekama znanstvenih i visokoškolskih ustanova u FBiH uručeno blizu 2100 različitih naslova naučne i sveučilišne literature, odnosno časopisa.

Kopirati
Drag cursor here to close