Prošla godina

U BiH urađeno samo 28 transplantacija

Sci-Tech / Flash | 25. 10. 2016. u 07:22 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski dan darivanja organa u glavnom gradu BiH jučer je obilježen dijeljenjem promotivnih brošura i edukativnih letaka građanima, a ukazano je i na probleme s kojima se susreću bolesnici kojima transplantacija znači spas života.

Brojni zahtjevi

Članovi Udruženja liječnika za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH i Donorske mreže Županije Sarajevo građane su upoznali s dostignućima transplantacijske medicine u našoj zemlji. Istaknuli su da osobe svih životnih dobi mogu biti donori, ali je važno da za života potpišu donorsku karticu. Ako preminula osoba posjeduje donorsku karticu, njezini zdravi organi bit će transplantirani i tako će spasiti nečiji život, navela je predsjednica ova dva udruženja Halima Resić, prenosi Avaz.

''Organi jedne osobe mogu spasiti čak pet života, a poklanjajući jedan ili više organa nakon smrti možemo spasiti najmanje jedan ljudski život'', kazala je Resić.

Ona je istaknula kako postoji veliki broj zahtjeva za kadaveričnim transplantacijama, ali da je veoma mali broj donora. Podsjetila je da u BiH ne postoji krovna organizacija, na razini države, koja bi vodila preciznu evidenciju u broju pacijenata.

Nova nada

"Ja sam pacijent koji je na dijalizi 33 godine, koštala sam građane milijun maraka", natpis je na jednom od transparenata koje su jučer nosili prisutni na obilježavanju Europskog dana darivanja organa. Iskazali su i zahvalnost i poštovanje prema svim darivateljima te njihovim obiteljima, jer su pružili novu nadu onima koji su na listama čekanja za organe.

Bosna i Hercegovina je među zemljama koje imaju nisku stopu darivateljima, ali i transplantacija. I na tu činjenicu upozoreno je jučer u Sarajevu, pa je tako na jednom od transparenata pisalo da je u prošloj godini u BiH urađeno 28 transplantacija, dok je ta brojka u Hrvatskoj dosegla čak 399. Presađivati se mogu bubrezi, srce, jetra, pluća, gušterača, tanko crijevo, rožnjače, srčani zalisci, kosti, tetive i koža, prenosi Avaz.

Statistike u Europi

• 50.000 osoba na listama za čekanje
• 12 osoba svaki dan umre zbog nedostatka organa za transplantaciju
• 2 posto iznosi porast broja darivatelja organa kroz deset godina
• 20 posto godišnje raste broj bolesnika na listama za čekanja

Kopirati
Drag cursor here to close