UNICEF

U BiH se moraju hitno riješiti kontroverze oko naziva jezika u obrazovanju

Sci-Tech / Flash | 30. 06. 2015. u 15:49 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

UNICEF u BiH traži hitno rješenje kontroverze u vezi s nazivom jezika koji se koriste u obrazovanju.

Navode da poštivanje prava djece na obrazovanje ima ogromnu važnost za budućnost djece, kao i na razvoj njihovih zajednica i društva.

Imajući u vidu da službeni jezici i njihova upotreba nisu izričito regulirani u Ustavu Bosne i Hercegovie, činjenica je da je Ustav BiH dio međunarodnog sporazuma koji je potpisan na četiri jezika od kojih je, navodi UNICEF, jedan bosanski.

''Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u presudi od 25. lipnja 2004. prepoznao "mogućnost jednakog korištenja bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika ne samo pred institucijama BiH, već također i na razini entiteta i svih njihovih administrativnih jedinica, pri zakonodavnim, izvršnim i sudskim vlastima kao i u javnom životu" je jedno od grupnih prava, zaštićeno, inter alia, članom II/4. u vezi sa čl. I/4, II/3.m) i II/5 - istaknuto je u priopćenju UNICEF-a.

Budući da nova školska godina počinje za dva mjeseca, UNICEF očekuje da vlasti nađu rješenje za službenu upotrebu jezika u obrazovanju.

To bi osiguralo, smatraju, poštovanje najboljeg interesa djeteta, u skladu s opredjeljenjem koje je BiH potvrdila ratifikacijom Konvencije o pravima djeteta.

Kopirati
Drag cursor here to close