Opasni insekt

U BiH prvi put otkriven tigrasti komarac

Sci-Tech / Flash | 05. 09. 2015. u 12:45 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veterinarski institut Republike Srpske "Vaso Butozan" prvi put na ovim prostorima pronašao je tigrastog komarca, pišu Nezavisne novine.

Ovaj izuzetno opasan insekt i prenosnik mnogih zaraznih bolesti pronađen je prije desetak dana u Laktašima.

"Našli smo ga istražujući potencijalne prenositelje nekih zaraznih bolesti i poslali ga na dodatnu verifikaciju. To je prvi put da je na ovim prostorima, odnosno u BiH, pronađen tigrasti komarac i čekamo verifikaciju, ali ono što je posebno interesantno, jeste da ovdje nije njihovo uobičajno stanište i da je pronađen na ovoliko velikoj udaljenosti od Mediterana", rekao je Drago Nedić, direktor Veterinarskog instituta "Vaso Butozan".

Nedić kaže da se još ne može govoriti o njegovoj brojnosti u BiH, mada je to malo bitno ako se uzme u obzir na koji način se razmnožavaju.

"Pravili smo klopke na određenim mjestima, ali o brojnosti ne možemo govoriti. On je tu, a ako uzmemo u obzir kako se razmnožavaju, što zavisi od vlage i sunčanih dana, može ih biti ogroman broj ili vrlo malo", rekao je Nedić.

Tigrasti komarac, posebno u Europi, posljednjih godina zadaje velike probleme epidemiolozima i infektolozima s obzirom na to da je prenosnik bolesti koje na ovim prostorima nikada nisu bile prisutne, ali i neke koje su nekada bile, ali koje su uspješno iskorijenjene.

Denga groznica, virus Zapadnog Nila, žuta groznica i japanski encefalitis samo su neke od bolesti koje prenose azijski tigrasti komarci, karakteristični za tropske i suptropske predjele jugoistočne Azije.

Kopirati
Drag cursor here to close