Donirana sredstva

U BiH porastao broj komaraca: Potrebna prevencija

Sci-Tech / Flash | 18. 07. 2014. u 14:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) je zavodima za javno zdravstvo širom BiH dostavio sredstava za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju u vrijednosti 240.000 američkih dolara.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH prim. dr. Željko Ler je kazao da je u uvjetima u kojima je veliki dio Federacije BiH bio zahvaćen rušilačkim poplavama, uz ostale zdravstvene rizike koje ovakve nepogode donose sa sobom, posebno se izdvojio problem enormnog porasta brojnosti populacije komaraca.

''Jedini efikasan način prevencije, osim individualnih mjera zaštite, je širokoobuhvatna dezinsekcija, koja podrazumijeva nabavku relativno skupih preparata u velikim količinama'', kazao je Ler.

Sredstva za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju su dostavljena poplavljenim općinama u Zeničko-Dobojskom, Posavskom i Tuzlanskom kantonu, te gradovima Doboju, Banja Luci, Bijeljini, kao i općinama Zvornik i Šamac.

Time će se omogućiti da zdravlje djece i svih građana bude adekvatno zaštićeno, a škole, vrtići, zdravstvene ustanove i drugi javni objekti i površine budu što prije stavljene u funkciju.

Ova pomoć je financirana sredstvima Vlade Kraljevine Norveške i USAID-a, a realizuje se u suradnji sa nadležnim ministarstvima širom BiH, priopćeno je iz UNDP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close