Međunarodni dan

U BiH godišnje od raka oboli 50 do 60 mališana

Sci-Tech / Flash | 11. 02. 2016. u 17:29 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje "Srce za djecu koja boluju od raka u Federaciji BiH" obilježit će od 12. do 23. veljače Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka aktivnostima koje za cilj imaju podizanje svjesnosti o tom oboljenju i važnosti pružanja pomoći i podrške oboljeloj djeci i njihovim roditeljima.

Statistika pokazuje da se od 250.000 djece kojoj se u svijetu dijagnosticira rak njih oko 90.000 ne uspije izboriti s tom bolešću. To oboljenje čini vodećim kod dječje smrtnosti od nezaraznih bolesti.

U Bosni i Hercegovini godišnje oboli 50 do 60 mališana, a po postotku izlječenja prati svjetske statistike. Ove godine pokrenuta je globalna kampanja Child4Child u kojoj lokalna udruženja zajedno djeluju na podizanju svjesnosti o tom oboljenju djece.

Pjesma za djecu

Rezultat te kampanje je pjesma u kojoj su sudjelovala djeca svijeta za podršku oboljeloj djeci, a bit će prezentirana 15. veljače na Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka. Kampanju je pokrenula Childhood Cancer International (CCI), koja je krovna organizacija i trenutno predstavlja 180 roditeljskih udruženja iz 90 država širom svijeta uključujući i Udruženje "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH".

U povodu 15. veljače tajnica Udruženja Jasna Vatreš izjavila je da liječnici s Hematoonkološkog odjeljenja Pedijatrijske klinike u Sarajevu ulažu napore i nastoje pratiti svjetsku statistiku, te je postotak izliječenosti 75 do 80 posto.

''To je jedini centar u FBiH gdje se djeca liječe od malignih oboljenja, a tretiraju se kemoterapijama i radioterapijama'', kazala je.

Naglasila je da je kapacitet Hematoonkološkog odjeljenja 21 krevet, a 20-oro djece je trenutno na terapijama. U slučaju potrebe transplantacije koštane srži koja se vrši izvan BiH, djeca se izmještaju putem Federalnog fonda solidarnosti u Tursku.

''U Turskoj je sada troje djece, završili su proces transplantacije i u procesu su oporavka'', precizirala je. Kaže da je Udruženje "Srce za djecu koja boluju od raka" u više navrata pregovaralo s nadležnim institucijama o izmještanju djece oboljele od sarkoma (tumor kosti) na operacije van granica BiH, gdje su roditelji snosili sve troškove.

Podsjeća da se od veljače prošle godine na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike Jezero rade autologne transplantacije koštane srži kod djece. U protekloj godini urađene su dvije takve transplantacije. Udruženje "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH" pruža psihološku i socijalnu podršku djeci tijekom liječenja i nakon liječenja i njihovim roditeljima s ciljem da se ublaži bol i patnja i omogući uspostavljanje emotivne ravnoteže i bržeg izlječenja.

Izgradnja roditeljske kuće

Realiziraju i projekt izgradnje roditeljske kuće, u krugu Pedijatrijske klinike, koja je namijenjena za roditelje i djecu koja se od raka liječe na Hematoonkološkom odjeljenju a dolaze izvan Županije Sarajevo.

Vrijednost tog projekta je 1.200.000 KM, sredstva su osigurana uz pomoć građana, općina, institucija drugih razina vlasti, kompanija, međunarodnih organizacija i vjerskih institucija, a planirano je da objekt sredinom travnja bude pušten u funkciju.

A da bi djeci boravak u bolnici bio što manje bolan velike napore ulaže i psihologinja Udruženja Aldina Selimagić-Šljivo. Ona pruža psihološku podršku djeci za vrijeme liječenja na Hematoonkološkom odjeljenju u Sarajevu kao i njihovim roditeljima. Sa njima radi individualne i grupne terapije, individualne razgovore, a po potrebi i krizne intervencije.

Liječenje malignih oboljenja je težak i mukotrpan proces koji traje od tri mjeseca do jedne godine i zahtijeva ogromnu fizičku i psihičku snagu. U skladu sa znanstvenim istraživanjima, psihosocijalna podrška djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim roditeljima je jedan od bitnih faktora koji korelira s dužinom liječenja i ishodima.

Dani u bolnici znaju biti dugi. Ako se tome dodaju teške terapije, nije lako tim malim borcima na Hematoonkološkom odjeljenju. Ipak, postoje i oni malo vedriji dani, kad uspiju bar nakratko zaboraviti da su u bolnici i zabaviti se kroz kreativne radionice koje sa djecom provodi Aldina.

''Liječenje oboljelih mališana dugo traje, za to vrijeme javljaju se različite emocije. Često su prisutne ljutnja i bijes, koje djeca osjećaju uslijed dugotrajne hospitalizacije i prilagođavanja na novonastalu situaciju. Veoma je važno kanalizirati te emocije u pravom smjeru. Jedan od načina ispoljavanja jeste kreativan način kroz radionice, crtanje i igre'', kaže ona.

Podsjeća da projektom "Roditeljska kuća" osiguravaju djeci da roditelji budu uz njih tijekom liječenja (pravo na obitelj). Studije pokazuju da trećina djece brže ozdrave ako se liječe uz svakodnevnu prisutnost roditelja, te da bolničko osoblje učinkovitije radi sa smirenom djecom.

Na osnovu preporuke Međunarodnog društva pedijatara-onkologa i Međunarodne organizacije roditelja djece oboljele od raka, 15. veljače obilježava se kao Međunarodni dan djece liječene i oboljele od raka.

Kopirati
Drag cursor here to close