Napredak

U Beču održana 17. Ljetna akademija

Sci-Tech / Flash | 01. 09. 2015. u 08:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 9. do 29. kolovoza 2015. HKD Napredak Austrija - Glavna podružnica Beč sa svojim Fondom „Fra Ivan Franjo Jukić“ održala je svoju 17. Ljetnu akademiju za studente i maturante iz domovine. Na Akademiji je sudjelovalo 32 mladih iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, različitih godina i smjerova studija, te par starijih gimnazijalaca.

Polaznici su odabrani na prethodno održanom testiranju u suradnji sa Središnjom upravom, glavnim podružnicama Mostar, Tuzla i Zagreb, te ostalim podružnicama Napretka u domovini. A bilo ih je od Livna preko Mostara, Ljubuškog, Gruda, Travnika, Novog Travnika, Uskoplja, Zenice, Žepča, Tuzle, pa do Subotice, Beograda, Požege, Virovitice, Splita i Zagreba.

Ciljevi Ljetne akademije su već tradicionalno postavljeni i provjereni: u tri tjedna boravka u Beču naučiti što bolje njemački jezik, prikupiti što više znanja i informacija, proširiti vidike da bi imali što više koristi u svome životu i karijeri. I, naravski, provesti se što bolje – imati lijepe i korisne ferije!

Za polaznike je, kao i dosad, bio osiguran puni smještaj u studentskom hotelu, nastava njemačkog jezika prijepodne (4 školska sata dnevno), svakodnevna popodnevna organizirana razgledanja najvažnijih znamenitosti i posjeti određenim institucijama i firmama. Nastava se održavala u tri grupe po 4 školska sata dnevno.

Povijesno-kulturni Beč polaznici su upoznali razgledanjem najvažnijih znamenitosti: dvorac Schoenbrunn, katedrala sv. Stjepana, Muzej povijesti umjetnosti, Tehnički muzej, Prirodoznanstveni muzej, Vojnopovijesni muzej, stari Beč „Tragovima naših predaka“, kao i trosatno vođenje autobusom pod nazivom „Moderni Beč“. Hundertwasser-Haus privlači turiste preko cijele godine, a predivno je bilo baciti pogled na Beč i okolicu sa 150 m visoke terase Dunavskog tornja.

Pogled u društveno-politički život pružio im je posjet Parlamentu i razgovor sa zastupnikom Narodne stranke i dopredsjednikom njezina kluba g. Augustom Woegingerom, kao i posjet Vijećnici grada Beča gdje su razgovarali sa zastupnicom u pokrajinskoj skupštini gđom Anicom Matzka-Dojder. Veliko zanimanje pobudio je i posjet Kući Europske unije i upoznavanje njezina funkcioniranja.

Uvid u gospodarski život Beča i Austrije polaznici su dobili posjetom i razgovorom u Gospodarskoj komori Beča, u razgovoru sa generalnim tajnikom Mladeži Sindikata javnih službi g. Martinom Borenichem. Zanimljiv je bio posjet i tvrtki HERZ Armaturen, razgranatoj po cijeloj Europi, koju je predstavio sam generalni direktor dr. Gerhard Glinzerer prije vođenja po cijelom pogonu.

Kopirati
Drag cursor here to close