Digitalizacija

TV signal u BiH neće bit "pokriven" signalom iz susjednih zemalja

Sci-Tech / Flash | 28. 05. 2015. u 13:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske Draško Milinović rekao je da je očigledno da u BiH 17. svibnja neće doći do prelaska emitiranja sa analognog na digitalni signal, kako je prvobitno bilo planirano, ali da to ne znači da će nastupiti "medijski mrak" kako to pojedinci pokušavaju predstaviti.

Milinović je naglasio da signal televizijskih stanica u Republici Srpskoj i Federaciji BiH neće biti ni ometan, odnosno "pokriven" digitalnim signalom iz susjednih zemalja.

On je dodao da BiH ima oko 1.000 kilometara granice sa Hrvatskom, u kojoj se već emitira digitalni signal, i u kojoj je prvi digitalni predajnik postavljen još 1996. godine, a i pored toga bez većih problema, godinama tv kuće emitiraju analogni signal, piše Srna.

Prema njegovim riječima, manji problemi mogu nastati kad se u Srbiji, u punom kapacitetu, pređe sa analognog na digitalni sustav emitiranja.

"Do kašnjenja u BiH je došlo jer je cijeli proces digitalizacije od početka vođen pogrešno, uz sudjelovanje male grupe ljudi, naslonjene na Ministarstvo prometa i veza BiH. Proces je vođen vrlo upitno, bez aktivnog sudjelovanja svih predstavnika tri javna servisa u svim segmentima procesa i to je i najveća greška u prvoj fazi digitalizacije i zato smo danas tu gdje jesmo", rekao je Milinović Srni.

On je dodao da se, osim toga, digitalizacija izričito ne spominje ni u jednom zakonskom aktu u BiH, koji bi trebalo da tretira ovu oblast, jer ostale zemlje imaju zakone o digitalnoj radio difuziji, a važeći Zakon o komunikacijama BiH u samo pet stavova jednog člana regulira oblast emitiranja.

"Zato, o digitalizaciji pričaju svi, pozvani i nepozvani, političari, mediji, pojedinci, a istovremeno u BiH nema ni deset stručnjaka koji se razumiju u ovu problematiku, a da ne govorimo o kadru koji bi trebalo da upravlja cijelim sustavom'', rekao je Milinović i dodao da je od svega, ipak, najgore što gledatelji, odnosno građani, kojih se to najviše i tiče, o tome ne znaju gotovo ništa, što nije njihova krivica.

Kada je riječ o digitalizacija, kaže Milinović, građane nitko nije obavijestio da je oprema nabavljena u prvoj fazi digitalizacije, pod čudnim okolnostima, primarno bazirana na DVB-T standardu, koji je napušten ili je u fazi napuštanja u svim europskim zemljama, te ima "vrlo upitan pravni status".

"RTRS ne želi pokrivati bilo čije propuste. Mi nastojimo da, na zakonit način, preuzmemo i instaliramo opremu za digitalno emitiranje na našim objektima. Na tome insistiramo od početka", istakao je Milinović dodajući da u tom kontekstu, ohrabruje pristup novog ministra komunikacija i prometa BiH Slavka Matanovića, za razliku od prethodnog ministra i njegovog ureda.

Milinović je u ime RTRS pozvao sve u BiH, koji imaju interes, obavezu ili nadležnost za proces prelaska sa analognog na digitalni sustav emitiranja da cijeli proces vrate u legalne okvire i usmjere na njegove stvarne nosioce, a to su, u ovoj fazi, isključivo javni emiteri.

"Bez dogovora javnih emitera i nadležnih organa i institucija, ovaj proces neće i ne može biti uspješno okončan", smatra Milinović.

On apelira i na odgovorne, koji su do sada vodili proces digitalizacije, da upoznaju građane sa standardima emitiranja digitalnog signala, što do sada nisu učinili.

"Ovo govorim zbog toga da se građani ne bi izlagali dvostrukom trošku prilikom nabavke set top boxova, odnosno digitalnih prijemnika, zbog budućih, eventualnih promjena u DVB-T standardima emitiranja, odnosno da im objasne koji tipovi televizora i digitalnih prijemnika su već prilagođeni za prijem digitalnog signala, što je bila obaveza onih koji su do sada vodili proces digitalizacije", kaže Milinović.

On je podsjetio da su Republika Srpska i Federacija BiH, u postojećem sustavu analognog emitiranja bili nezaštićeni zbog nerada Regulatorne agencije za komunikacije, a da je pitanje što će tek biti kada počne digitalno emitiranje.

"Na primjer, zbog nerada RAK-a, RTRS je na šestom kanalu, u zapadnom dijelu Republike Srpske, više od 15 godina, imao smetnje zbog predajnika RTV Slovenije, koji je radio na radio-relejnom predajniku 'Nanos'. Zbog toga su uočene konstantne smetnje u emitiranju našeg programa. Isti problem je i na 12. kanalu na predajniku na Trebeviću, zbog jednog od predajnika Radio Televizije Srbije", naveo je Milinović.

On je dodao da o nelegalnom radu pojedinih predajnika komercijalnih televizija u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, neispunjavanju tehničkih uvjeta, kao i samom načinu izdavanja dozvola ne treba ni govoriti, navodi Srna.

"Zbog toga još jednom pozivam RAK da najkasnije do 17. lipnja izda trajne, pojedinačne dozvole emiterima u BiH, za što je RTRS još prije šest mjeseci ispunio potrebne uvjete", rekao je Milinović.

On je podsjetio da je RTRS, prije nekoliko godina, jedini u BiH, bio spreman na testno emitiranje digitalnog signala i da je pustio digitalni signal sva tri javna servisa u BiH, a da je zato bio kažnjen od RAK-a.

Kopirati
Drag cursor here to close